Trljanje lukom po vratu neće poboljšati rad štitne žlijezde

Savjet da se poboljša rad štitne žlijezde trljanjem luka po vratu dijeli se godinama u člancima pojedinih portala iako nema nikakvo naučno utemeljenje. 

Foto: Freepik

Na Novom Portalu je 13.5.2023. godine objavljen članak s naslovom: 

Stavite crveni luk na vrat i izborit ćete se protiv najčešće bolesti današnjice! 

U članku se navodi da “luk čisti kožu, ubija bacile i bakterije” i da je ljekar iz Sankt Peterburga, Igor Knjazkin, zapisao recept za liječenje bolesti štitne žlijezde pomoću crvenog luka. Prema njegovom receptu, treba izmasirati vrat dvjema polovicama crvenog luka pred spavanje. Navodno će luk djelovati tokom noći.

Sok će prirodno poticati funkciju štitne žlijezde.

Recept ruskog ljekara za poticanje rada štitne žlijezde objavljen je do sada u više od 100 članaka. Prvi put je objavljen 2013. godine u članku na stranici Prirodna Medicina Recepti.
 

Ko je doktor Knjazkin?

U članku iz 2013. na stranici Prirodna Medicina Recepti navedeno je da je ruski ljekar Igor Knjazkin podijelio recept za poticanje rada štitne žlijezde “u emisiji o zdravlju na Prvom programu ruske televizije”. U člancima na ruskom jeziku on je predstavljan kao seksolog, psiholog, urolog, androlog, ginekolog i fizioterapeut. Poznat je i kao voditelj kasnonoćne TV emisije o seksu, koja je emitovana na ruskoj televiziji NTV. Knjazkin je osnivač i direktor Muzeja ljubavi i erotike u Sankt Peterburgu. Pažnju javnosti privukao je penisom izloženim u Muzeju za kojeg vjeruje da je pripadao kontroverznom mistiku bliskom ruskom carskom dvoru Grigoriju Jefimoviču Raspućinu. O tome su pisali svjetski i regionalni mediji (1, 2, 3, 4).
 

Šta je štitna žlijezda?

Štitna žlijezda ili štitnjača nalazi se na dnu vrata, ispod sredine grla, i dio je mreže žlijezda s unutrašnjim lučenjem zvane endokrini sistem. Proizvodi hormone koji regulišu metabolizam, odnosno kontroliše tjelesnu temperaturu, broj otkucaja srca i brzinu korištenja kalorija iz hrane za stvaranje energije. Nekoliko vrsta problema može nastati kada štitnjača proizvodi previše (hipertireoza) ili premalo (hipotireoza) hormona. Neka od najčešćih stanja vezanih za štitnu žlijezdu uključuju Hashimotov tireoiditis, Gravesovu bolest, gušavost, čvorove na štitnoj žlijezdi i rak štitnjače.

Liječenje hipertireoze obično uključuje oštećenje štitnjače kako bi se ograničila njena funkcija. Liječenje hipotireoze često uključuje uzimanje dodatnih hormona štitnjače.

Hipotireoza uzrokuje simptome kao što su umor, suha koža i kosa, povećana osjetljivost na niske temperature, problemi s memorijom, zatvor, depresija, debljanje, slabost ili bol u mišićima i zglobovima, usporen rad srca, obilne i neredovne menstruacije, problemi s plodnošću i koma. 

Dijagnoza i liječenje hipotireoze

Hipotireoza se dijagnosticira krvnim testovima, ​​ultrazvukom ili skeniranjem pomoću radioaktivnog joda za testiranje funkcije štitnjače, navedeno je u članku Healthlinea iz jula 2017. godine. Kako bi dijagnosticiralo stanje, ljekar može uraditi krvne pretrage za mjerenje nivoa hormona koji stimulira rad štitnjače (engl. thyroid stimulating hormone, TSH) i hormona štitnjače. Visok nivo TSH-a i nizak nivo tiroksina mogu značiti da je štitna žlijezda nedovoljno aktivna. Ovi nivoi mogu ukazivati ​​na to da žlijezda hipofiza oslobađa više TSH-a kako bi pokušala da stimuliše štitnu žlijezdu da proizvodi svoje hormone.

Glavni tretman za hipotireozu jeste uzimanje hormona štitnjače u tabletama. Važno je pravilno odrediti dozu, jer uzimanje previše hormona štitnjače može uzrokovati simptome hipertireoze.

Dakle, hipotireozu dijagnosticira liječnik i za ovo stanje postoji terapija u vidu hormona koji se uzimaju u tabletama. 

Je li luk lijek?

Google pretraga ne daje rezultate koji bi potvrdili da postoje vjerodostojni izvori ili istraživanja koja dokazuju da trljanje lukom ima bilo kakav uticaj na stanje i funkciju štitne žlijezde.

Crveni luk bogat je antioksidansima i hranjivim materijama poput selena i vitamina C te ima  probiotička svojstava. Prema istraživanju iz 2018, luk djeluje protiv parazita i mikroba u probavnom sistemu, navedeno je u članku portala Healthline. Studija pod nazivom “Povezanost između unosa luka ishranom i subkliničke hipotireoze kod odraslih: studija zasnovana na populaciji iz područja bogatog jodom” iz jula 2021. pokazala je da je česta konzumacija luka obrnuto povezana s ranim, blagim oblikom hipotireoze (SCH) kod odraslih žena iz područja bogatih jodom. Dakle, ispitanice koje su konzumirale više luka imale su manje SCH vrijednosti. Ovi rezultati dobijeni su na osnovu konzumacije luka, ne na osnovu nanošenja na kožu.

Naglašeno je da su potrebna dalja istraživanja kako bi se istražila uočena uzročna veza.  

Shodno navedenom, tvrdnju da se funkcija štitnjače može popraviti trljanjem crvenog luka po vratu prije spavanja ocjenjujemo kao pseudonauku.

Napomena:

10.10.2023: Portal Analitika je ispravio netačne navode u članku koji je ocijenjen u ovoj analizi pa im dodajemo i ocjenu ispravljeno.

8.9.2023: Članci portala Haber i Koreni koji su ocijenjeni u ovoj analizi naknadno su povezani sa analizom zbog tehničkih razloga.

12.7.2023: U ovoj analizi je članak objavljen na N-portal.info nenamjernom greškom bio označen kao članak portala Nportal.rs. Ta je greška sada ispravljena.

4.7.2023: Portali BL i Informer su ispravili netačne navode u člancima pa im dodajemo i ocjene ispravljeno. Portal Hayat je ispravio netačne navode u jednom od članaka kojem dodjemo i ocjenu ispravljeno.

3.7.2023: Portali Alo, Source i Republika (.rs) su ispravili netačne navode u člancima pa im dodajemo i ocjene ispravljeno. 

01.07.2023: Portal Alo Online je ispravio netačne tvrdnje u članku, pa je članku dodana i ocjena ispravljeno.

30.6.2023: Portali Espreso, Lepa i Srećna, Stil Kurir, Kurir, Stvar ukusa i Telegraf su ispravili netačne navode u člancima pa im dodajemo i ocjene ispravljeno. Portal Krstarica je ispravio netačne navode u jednom od ocijenjenih članaka, kojem dodajemo i ocjenu ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Alena Beširević Objavljeno: 29. 06. 2023 | Zadnji put osvježeno: prije 1 mjesec

Posljednje objavljene analize

Manipulisanje činjenicama
“Putinova jahta” primijećena je u turskoj luci Tuzla

Objava ruskog tajkuna u egzilu na društvenim mrežama o tome da je jahta Vla...

Manipulisanje činjenicama Klikbejt
Lažna vijest
Eksperti koji “promovišu” preparat za erektilnu disfunkciju su izmišljeni

Preparat koji navodno eliminiše erektilnu disfunkciju promoviše se u tekstu...

Lažna vijest
Analiza
Novi serijal Raskrinkavanja: Kako mediji izvještavaju o femicidu?

Na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama objavljujemo prvu analiz...

Preko margine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me