Raskrinkavanje.ba

Biljka zdravlja → STAVITE CRVENI LUK NA VRAT: Izborit ćete se sa jednom od najčešćih bolesti današnjice

09.05.2023
Tekst članka

Crveni (ljubičasti) luk samo povremeno dodate u salate, sendviče ili neka druga hladna jela?

No jeste li znali da je ta biljka iz roda Allium iznimno ljekovita i zdrava?

Ovaj luk, koji originalno potječe iz Rumunjske, Italije i iz SAD-a, svojim antioksidativnim vrijednostima obogaćuje brojna jela.

 

Zahvaljujući njegovu blagom okusu, najčešće se dodaje sirov u salate ili sendviče, dok se, primjerice, žuti luk češće koristi za pirjanje i prženje.

Crveni luk sadrži dvaput više antioksidansa od drugih vrsta luka.

Može se pohvaliti obiljem antocijanina, koji mu daju prepoznatljivu crvenkastu do zagasito ljubičastu boju.

 

Također, bogat je i sumpornim spojevima, poput dialil sulfida, koji pomažu proizvodnji aminokiseline cisteina.

 

Upravo cistein može pomoći gubitku kilograma, čišćenju organizma i prevenciji karcinoma.

 

Od vitamina, crveni luk sadrži K, B6 i C, a kada je riječ o mineralima, u njemu su prisutni kalcij, kalij, magnezij, mangan i krom.

Poznato je da luk čisti kožu, ubija bacile i bakterije, a fosforna kiselina u krvotoku čini čuda.

Poznati liječnik iz Sankt Peterburga, Igor Knjazkin, zapisao je recept u kojemu glavnu ulogu ima crveni luk u liječenju štitne žlijezde. (Tekst se nastavlja ispod)

Prema njegovoj preporuci, naveče, prije odlaska u krevet, glavicu crvenoga luka prerežite po pola tako da sok može iscuriti iz svake polovice. Laganim, kružnim pokretima, izmasirajte vrat na području štitnjače tim polovicama.

Na počinak odite bez ispiranja vrata kako bi sok iz luka mogao djelovati preko noći. Sok će prirodno poticati funkciju štitne žlijezde.

Poznato je da luk čisti kožu, ubija bacile i bakterije, a fosforna kiselina u krvotoku čini čuda. (Tekst se nastavlja ispod)

Narodna medicina tumači da luk:

– pročišćava krv
– ubija bakterije, bacile i patogene
– čisti zrak

Continue Reading

Članak indeksiran 29.06.2023. Zadnji put osvježen 29.06.2023.

Ocijenjeno u analizi