Naša stranka ga štiti: Pogledajte kako “mobingovani” zaposlenik Hitne pomoći krade novčanik pacijentici

Izvor/medij: Najnovije Vijesti
Ocjena: Pristrasno izvještavanje Spin Prenošenje lažnih vijesti
Raskrinkano u: Spinom protiv Naše stranke

Ulazio u svlačionicu u kojoj su pacijenti ostavljali stvari uoči pregleda te uzimao novac i druge vrijednosti

Skupština Kantona Sarajevo, odnosno aktuelna većina u ovom zakonodavnom tijelu, u petak je, uprkos pozitivnim rezultatima, “oborila” Izvještaj o radu Zavoda za hitnu medicinsku pomoć.

Najglasnija u kritikama na račun rukovodstva Zavoda, tačnije direktora Adema Zalihića, bila je zastupnica Naše stranke Neira Dizdarević, koja je Zalihića indirektno optužila da vrši “mobing” nad uposlenim radnikom  Zlatkom Ešpekom.

Njemu  je zbog “teške povrede radne obaveze” otkazan ugovor o radu 2009. godine. “Teška povreda radne obaveze” je – potkradanje pacijenata Hitne pomoći, što je dokumentirano i snimcima nadzornih kamera. Naime, Ešpek je ulazio u svlačionicu u kojoj su pacijenti ostavljali stvari uoči pregleda te uzimao novac i druge vrijednosti.

 

Svoje je djelo  je na sudu priznao, ali ga je sud, nakon što se žalio, vratio na radno mjesto zbog formalnog propusta u otkaznom postupku. Tada mu je i retroaktivno isplaćeno oko 130.000 KM.

 

Direktor Zavoda Adem Zalihić nije ga mogao rasporediti na ranije radno mjesto zbog prethodno izvršene reorganizacije. Tačnije, njegovo radno mjesto rendgen tehničara je ukinuto te on još od 2015. godine dolazi na posao, prima plaću, a radi – ništa. Novo radno mjesto, koje mu je po reorganizaciji pripalo,Ešpek ne želi prihvatiti. U međuvremenu čita knjige, ne radi ništa i prima plaću.

Insistiranje direktora Zalihića da Ešpek počne raditi posao koji mu je dodijeljen zastupnica Naše stranke, koja navodno sa njim ima bliske prijateljske odnose, interpretirala je kao “mobing”, što joj je izgleda bilo bitnije od činjenice da je Hitna pomoć u 2017. godini pozitivno poslovala.

Priloženi snimak jedan je od mnogo njih koji su nastali nakon što su ostali uposlenici Hitne pomoći, sumnjajući u njega, postavili nadzorni kameru kako bi dokumentirali krivična djela svog radnog kolege.

Izvor:  Faktor

Članak indeksiran 31. 01. 2019 Zadnji put osvježen prije 4 godine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me