NASA upozorava: Dva velika asteroida su se uputila ka Zemlji

Izvor/medij: Buka
Ocjena: Manipulisanje činjenicama Dezinformacija
Raskrinkano u: NASA nije upozorila na asteriode koji bi mogli pogoditi Zemlju u maju

Na dugački spisak trenutnih problema koja su nas zadesila NASA je dodala i dva potencijalno opasna asteroida koja bi mogla da pogode Zemlju u maju.

U nedjeljama pred nama postoji mogućnost da ćemo imali blizak susret sa dva asteroida klase Apolo. Prvi koji se očekuje je i potencijalno opasniji, a dolazi već početkom maja. Procenjuje se da je Asteroid (PHA) 2009 XO veličine fudbalskog terena i da putuje brzinom od 45.720 kilometara na sat.

Njegova orbita ukršta se sa Zemljinom prilikom okretanja oko Sunca svakih 926 dana. Ovaj put pored naše planete bi trebalo da prođe na udaljenosti od oko 3,3 miliona kilometara što se prema NASA standardima smatra bliskim susretom.

Ukoliko njega "preživimo", samo dvije e nedelje kasnije dolazi asteroid 136795 (1997 BQ) veličine Burdž Kalife, najveće zgrade na svijetu

Ovo je takođe asteroid klase Apolo i orbitira oko Sunca svakih 844 dana putujući u brzinom od 42.048 kilometara na sat, a 21. maja se očekuje da će biti na 6,2 miliona kilometara udaljenosti od Zemlje.

Članak indeksiran 25. 07. 2020 Zadnji put osvježen prije 5 mjeseci
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me