NATO NE ŽELI PREKID VATRE! Stoltenberg: Ako Ukrajina prihvati Putinove uslove, to će biti katastrofa

Izvor/medij: Alo online
Ocjena: Manipulisanje činjenicama Ispravljeno
Raskrinkano u: Manipulativno tumačenje izjava Jensa Stoltenberga o “okončanju rata pod ruskim uslovima”

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg priznao je da Alijansa ne želi prekid vatre u Ukrajini pod ruskim uslovima, jer bi to, prema njegovim riječima, „poslalo signal da upotreba sile vodi ka postizanju političkih ciljeva“.

– Ako Ukrajina pristane na ruske zahtjeve i prihvati činjenicu da je Rusija izvršila invaziju, zauzela teritorije – postoji rizik da će biti nastavljeni napadi.

To će biti katastrofa za Ukrajinu, ali i opasnost za sve nas, jer bi se time poslao signal da upotreba sile omogućava da se postignu politički ciljevi za sticanje kontrole nad susjednim zemljama – rekao je Stoltenberg, odgovarajući na pitanje zašto Zapad ne želi da traži prekid vatre u Ukrajini, već nastoji da nastavi da pruža vojnu podršku Kijev u konfrontaciji sa Ruskom Federacijom.

Generalni sekretar je takođe pozvao da se ne zaboravi da je pre rata Rusija, navodno, „demonstrirala ambicije“ ne samo prema Ukrajini, već i prema NATO-u i državama alijanse. Željeli su da NATO zatvori vrata, željeli su da spriječe Švedsku i Finsku da postanu članice Alijanse… željeli su da NATO povuče sve snage iz istočnog dijela bloka… što je neprihvatljivo – rekao je Stoltenberg.

Istovremeno, on je uvjerio da severnoatlantski blok i dalje „želi da okonča rat”.

– Svi žele da se rat završi, ali ako Ukrajina prestane da se bori, onda će prestati da postoji kao nezavisna nacija. Ako Rusija prestane da se bori, imaćemo mir… Da, želimo da okončamo rat, i to na najbolji način – da predsjednik Putin poštuje suverenitet svog susjeda – Ukrajine – objasnio je generalni sekretar.

On je ponovio da NATO nije strana u ukrajinskom sukobu.

– Rusija želi da obnovi sistem sfera uticaja gdje bi mogli da odlučuju šta susjedi mogu, a šta ne. Ovo je opasniji svijet… Ukrajina ima pravo na samoodbranu, NATO i saveznici nisu strana u sukobu, ali podržavamo Ukrajinu – rekao je Stoltenberg.

Članak indeksiran 23. 11. 2022 Zadnji put osvježen prije 2 sedmicu
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me