Raskrinkavanje.ba

Mondo.me → NATO NE ŽELI PREKID VATRE U UKRAJINI?! Stoltenberg šokirao cio svijet, dva scenarija za KRAJ RATA: Ako Rusija prestane..

08.11.2022
Tekst članka

Generalni sekretar NATO saveza Jens Stoltenberg je izjavio danas da "Alijansa ne želi prekid vatre u Ukrajini pod ruskim uslovima jer bi to onda značilo da je moguće ostvariti političke ciljeve upotrebom sile".

Generalni sekretar NATO saveza, Jens Stoltenberg, govorio je o trenutnoj situaciji u ratu u Ukrajini. On je izjavio da Alijansa ne podržava prekid vatre pod "ruskim uslovima" jer bi to onda značilo, prema njegovim riječima, da je moguće ostvariti svoje političke ciljeve putem sile i nasilja, piše ruski "Sputnjik". Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski je početkom oktobra potpisao dekret kojim se zabranjuju bilo kakvi pregovori sa Rusijom dok je njen predsjednik Vladimir Putin. Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov je naveo da je Rusija otvorena za pregovore sa Ukrajinom.

"Ako Ukrajina pristane na ruske zahtjeve i prihvati činjenicu da je Rusija izvršila invaziju, zauzela teritorije... postoji rizik da će biti nastavljeni napadi. To će biti katastrofa za Ukrajinu, ali i opasnost za sve nas, jer bi se time poslao signal da upotreba sile omogućava da se postignu politički ciljevi za sticanje kontrole nad susjednim zemljama", rekao je Stoltenberg.

Generalni sekretar je takođe pozvao da se ne zaboravi da je prije rata Rusija, navodno, "demonstrirala ambicije“ ne samo prema Ukrajini, već i prema NATO-u i državama alijanse.

"Željeli su da NATO zatvori vrata, željeli su da spriječe Švedsku i Finsku da postanu članice Alijanse... željeli su da NATO povuče sve snage iz istočnog dijela bloka... što je neprihvatljivo“, izjavio je Stoltenberg.

Istovremeno, on je uvjerio da sjevernoatlantski blok i dalje "želi da okonča rat”.

"Svi žele da se rat završi, ali ako Ukrajina prestane da se bori, onda će prestati da postoji kao nezavisna nacija. Ako Rusija prestane da se bori, imaćemo mir... Da, želimo da okončamo rat, i to na najbolji način. Da predsjednik Putin poštuje suverenitet svog susjeda Ukrajine“, objasnio je generalni sekretar.

On je ponovio da NATO nije strana u ukrajinskom sukobu.

Rusija želi da obnovi sistem sfera uticaja gdje bi mogli da odlučuju šta susjedi mogu, a šta ne. Ovo je opasniji svijet... Ukrajina ima pravo na samoodbranu, NATO i saveznici nisu strana u sukobu, ali podržavamo Ukrajinu“, zaključio je Stoltenberg.

Članak indeksiran 23.11.2022. Zadnji put osvježen 23.11.2022.

Ocijenjeno u analizi