НАТО не жели прекид ватре у Украјини под руским условима

Izvor/medij: Politika
Ocjena: Manipulisanje činjenicama
Raskrinkano u: Manipulativno tumačenje izjava Jensa Stoltenberga o “okončanju rata pod ruskim uslovima”

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг признао је да Алијанса не жели прекид ватре у Украјини под руским условима, јер би то, према његовим речима, „послало сигнал да употреба силе води ка постизању политичких циљева“.

„Ако Украјина пристане на руске захтеве и прихвати чињеницу да је Русија извршила инвазију, заузела територије - постоји ризик да ће бити настављени напади... То ће бити катастрофа за Украјину, али и опасност за све нас, јер би се тиме послао сигнал да употреба силе омогућава да се постигну политички циљеви за стицање контроле над суседним земљама“, рекао је Столтенберг, одговарајући на питање зашто Запад не жели да тражи прекид ватре у Украјини, већ настоји да настави да пружа војну подршку Кијев у конфронтацији са Руском Федерацијом.

Генерални секретар је такође позвао да се не заборави да је пре рата Русија, наводно, „демонстрирала амбиције“ не само према Украјини, већ и према НАТО-у и државама алијансе. Желели су да НАТО затвори врата, желели су да спрече Шведску и Финску да постану чланице Алијансе... желели су да НАТО повуче све снаге из источног дела блока... што је неприхватљиво“, рекао је Столтенберг.

Истовремено, он је уверио да северноатлантски блок и даље „жели да оконча рат”.

„Сви желе да се рат заврши, али ако Украјина престане да се бори, онда ће престати да постоји као независна нација. Ако Русија престане да се бори, имаћемо мир... Да, желимо да окончамо рат, и то на најбољи начин - да председник Путин поштује суверенитет свог суседа – Украјине“, објаснио је генерални секретар.

Он је поновио да НАТО није страна у украјинском сукобу.

"Русија жели да обнови систем сфера утицаја где би могли да одлучују шта суседи могу, а шта не. Ово је опаснији свет... Украјина има право на самоодбрану, НАТО и савезници нису страна у сукобу, али подржавамо Украјину“, рекао је Столтенберг.

Članak indeksiran 23. 11. 2022 Zadnji put osvježen prije 1 godina
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me