Raskrinkavanje.ba

Dan.co → НАТО оштро Украјини: Мораћете да жртвујете територију ако желите крај рата

13.06.2022
Tekst članka

Мир је могућ, а једино питање је коју цијену сте спремни да платите, казао је Столтенберг

Сваки мировно договор има своју цијену, а на Украјини је да одреди коју, поручио је генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг.

Он је јуче, након разговора са финским предсједником, рекао да је циљ Алијансе да ојача позицију Украјине током мировних преговора са Русијом, али је додао и једну "болну реченицу".

Затим је додао да је Запад спреман на то да плати цијену за то што војно помаже Украјину, те да ће Kијев морати да, у том смислу, направи неки компромис према Москви уколико жели да се конфликт оконча.

-Мир је могућ. Једино питање је коју цијену сте спремни да платите. Kолико територије, колико независности, колико суверенитета сте спремни да жртвујете за мир- поручио је Столтенберг.

Он, међутим, није назначио које би то компромисе Украјина требало да направи, истичући да је "на онима који ће платити највећу цијену тога да донесу одлуку".

- За све то вријеме НАТО и савезници наставити да достављају оружје, како би ојачали вашу руку када се мировни преговор евентуално постигне- закључио је Столтенберг 

Članak indeksiran 23.06.2022. Zadnji put osvježen 23.06.2022.

Ocijenjeno u analizi