Raskrinkavanje.ba

Sputnik → NATO: Ukrajina će morati da ustupi deo teritorije da bi se uspostavio mir

13.06.2022
Tekst članka

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg smatra da postoji mogućnost da će Ukrajina morati da ustupi deo teritorije kako bi se uspostavio mir.

„Mir u Ukrajini je moguć. Pitanje je samo koju cenu ste spremni da platite za taj mir. Koliko ste spremni da žrtvujete teritorije, nezavisnosti, suvereniteta, slobode i demokratije. To je veoma složena moralna dilema“, rekao je Stoltenberg na pres-konferenciji sa predsednikom Finske Saulijem Ninistom.

 

Kako je istakao, Alijansa će nastaviti da podržava vlasti u Kijevu, ali će se istovremeno truditi svim silama da izbegne eskalaciju sa Rusijom. Upravo iz tog razloga NATO je odbio da pošalje svoje jedinice na teritoriju Ukrajine, a takođe je odbacio mogućnost uvođenja zone zabrane letenja, precizirao je Stoltenberg.

Ranije je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio da se u svetu polako pojavljuje „zamor“ zbog situacije u Ukrajini kao i da pojedine strane pokušavaju da nateraju kijevske vlasti da pristanu na dogovor sa Moskvom koji im ne odgovara.

Članak indeksiran 23.06.2022. Zadnji put osvježen 23.06.2022.

Ocijenjeno u analizi