NATO: Ukrajina će morati da ustupi dio teritorije da bi se uspostavio mir

Izvor/medij: Adria
Ocjena: Manipulisanje činjenicama
Raskrinkano u: Stoltenberg nije rekao da Ukrajina mora ustupiti teritoriju ako želi okončati rat

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg smatra da postoji mogućnost da će Ukrajina morati da ustupi dio teritorije kako bi se uspostavio mir.

Mir u Ukrajini je moguć. Pitanje je samo koju cijenu ste spremni da platite za taj mir. Koliko ste spremni da žrtvujete teritorije, nezavisnosti, suvereniteta, slobode i demokratije. To je veoma složena moralna dilema“, rekao je Stoltenberg na pres-konferenciji sa predsjednikom Finske Saulijem Ninistom.

Kako je istakao, Alijansa će nastaviti da podržava vlasti u Kijevu, ali će se istovremeno truditi svim silama da izbjegne eskalaciju sa Rusijom. Upravo iz tog razloga NATO je odbio da pošalje svoje jedinice na teritoriju Ukrajine, a takođe je odbacio mogućnost uvođenja zone zabrane letenja, precizirao je Stoltenberg.

Ranije je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio da se u svijetu polako pojavljuje „zamor“ zbog situacije u Ukrajini kao i da pojedine strane pokušavaju da nateraju kijevske vlasti da pristanu na dogovor sa Moskvom koji im ne odgovara.

Članak indeksiran 23. 06. 2022 Zadnji put osvježen prije 1 mjesec
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me