Raskrinkavanje.ba

Hayat → NAUČNICI: JEDAN DETALJ NA TIJELU ŽENE OTKRIVA DA BI VAS MOGLA PREVARITI

05.12.2018
Tekst članka

Iako bi neki rekli da postoje važnije teme za istraživanje, naučnici su se bacili na istraživanje preljuba, odnosno traženje žena koje su ga sklonije počiniti.

Tako su utvrdili da su žene kojima je prstenjak lijeve ruke duži od kažiprsta sklonije prevarama. Naime, ranija su istraživanja pokazala da žene s dužim kažiprstom imaju više ženskih karakteristika, odnosno bile su izložene višim razinama ženskih hormona u maternici.

Naučnici pretpostavljaju da su žene "koje su feminiziranije" zadovoljnije svojim vezama i manje impulzivne, piše Daily Mail. Više razine estrogena u maternici tijekom trudnoće dovode do toga da je kod žena kažiprst duži od prstenjaka.

S druge strane, više razine testosterona dovode do efekta "maskulinizacije", što se pak prezentira u obliku dužeg prstenjaka. 

Kod muškaraca, oni s dužim prstenjakom pokazali su se kao uspješniji sportaši.

Istraživanje je provela Eiluned Pearce s Oxforda, a ono je objavljeno u magazinu Royal Society Journal. Mjereni su prsti i prikupljen DNK 247 volonterki, koje su usto rješavale psihološke testove i upitnike o svojim ljubavnim vezama, prenosi Index.

Ranije su naučnici sa Univerziteta u Essexu došli do zaključka da su žene s dužim prstenjakom češće lezbijke. Naučnici su proučavali blizanke od kojih je jedna bila heteroseksualka, a druga homoseksualka. Pokazalo se da je kod lezbijki veća razlika između dužeg prstenjaka i kraćeg kažiprsta.

Treća studija pokazala je da su žene s dužim prstenjakom sklonije "tradicionalno ženskim" poslovima, kao što su posao medicinske sestre i tete u vrtiću. S druge strane, one s dužim kažiprstom češće se odlučuju za poslove poput odvjetništva. Važno je napomenuti da je to istraživanje provedeno u Rusiji.


(Hayat/foto:Instagram)

Članak indeksiran 05.03.2019. Zadnji put osvježen 05.03.2019.

Ocijenjeno u analizi