Raskrinkavanje.ba

Telegraf → Naučnici tvrde da su našli uzrok najčešćeg raka kod dece: Previše roditelja pravi ovu grešku!

06.08.2019
Tekst članka

Higijena je važan deo očuvanja zdravlja, ali u njoj ne treba preterivati

Naučnici su nakon više od 30 godina istraživanja došli do zaključka da se akutna limfoblastična leukemija, bolest koja najčešće napada decu, može sprečiti na jednostavan način.

IFL Science piše da upravo naša opsesija čistoćom ide na ruku razvoju ove bolesti jer sprečavamo imuni sistem deteta da se pravilno razvija.

sakrivanje, dečak, žmurke, Deca, Igranje, Drvo, Priroda

Foto: Profimedia/Designpics

Naučnici su došli do zaključka da preterana čistića može da dovede do ove bolesti. U proseku jedan od 20 dece ima genetsku predispoziciju za ovu bolest, ali ako se dečiji imunitet razvije kako treba dete će ostati zdravo.

Ipak, ako ne bude bilo izloženo određenim mikrobima do prve godine njihov imunitet se neće dobro razvijati i neće znati kako da se nosi sa infekcijama.

 

Upravo je ovo razlog zašto je čistoća povezana sa raznim bolestima i alergijama.

Devojčica se igra

Foto: Pexels/Jessica Lewis

Roditelji danas teže da sve oko dece drže u savršenoj čistoći, ali ne shvataju da deca treba da dođu u kontakt s određenim bakterijama dok odrastaju jer tako jačaju imunitet.

Važno je da deca budu u kontaktu s drugom decom, da se igraju u zemlji i prirodi, da budu u kontaktu sa životinjama. Zanimljivo je da u manje razvijenim zemljama gde su deca više izložena mikroorganizmima nije došlo da porasta bolesti povezanih sa slabim imunitetom kao što su dijabetes tipa 1 i multipla skleroza.

(Telegraf.rs)

Članak indeksiran 11.08.2021. Zadnji put osvježen 11.08.2021.

Ocijenjeno u analizi