Raskrinkavanje.ba

RTRS → Navršava se 20 godina od Dejtona

21.11.2015
Tekst članka

Na današnji dan navršava se 20 godina od kada je u američkoj bazi Rajt Peterson u Dejtonu parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavno-pravni poredak.

Ovim sporazumom stvorena je državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH, koji su potpisnici svih aneksa kao ključnih dokumenata za provedbu i funkcionisanje države nastale međunarodnim ugovorom.

Dejtonski sporazum, nakon tronedjeljnih pregovora, parafirali su tadašnji predsjednici Srbije Slobodan Milošević, takozvane Republike BiH Alija Izetbegović i Hrvatske Franjo Tuđman.

Sporazum je parafiran u prisustvu tadašnjeg državnog sekretara SAD Vorena Kristofera, a osim njega glavni američki posrednici bili su Ričard Holbruk i general Vesli Klark.

Dejtonski sporazum zvanično je potpisan 14. decembra 1995. godine u Јelisejskoj palati u Parizu.

Dan uspostavljanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH - 21. novembar republički je praznik i neradni dan u Republici Srpskoj.

Cvijanović: Srpska opredijeljena za izvorni Dejton

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je Srpska trajno opredijeljena da promoviše izvorni Dejtonski sporazum.

- Republika Srpska i dalje smatra da mi treba da se vratimo izvornom Dejtonu, jer je dejtonska decentralizovana struktura sigurno okvir u kojem svi možemo da se krećemo - rekla je Cvijanovićeva povodom 20 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Cvijanovićeva je istakla da se, kada se posmatra gdje se u kontekstu Dejtona nalazi cijela BiH, onda može vidjeti da je različitim intervencijama međunarodne zajednice, prvenstveno visokih predstavnika, došlo do određenih devijacija i da je vršen strašan pritisak na tu decentralizovanu strukturu da bi se ona centralizovala.

Prema njenim riječima, takve egzibicije ili eksperimenti koji su vršeni nad BiH nikada nisu donijeli strukturu koja će biti bolja, efikasnija, racionalnija i jeftinija.

- Po pravilu smo, kroz takve intervencije, dobijali nagomilane institucije na nivou BiH koje su skuplje, a mnogi i ne znaju šta su njihovi zadaci, ali dobijaju plate - navela je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da se sve svelo na jačanje administracije na nivou BiH nauštrb nekih oblasti koje su važne za život građana, te navela primjer prosvjete, zdravstva, infrastrukture, energetike, poljoprivrede, socijalne sfere, penzionere.

Cvijanovićeva je rekla da je priča o tome kako je Dejton u sukobu sa nekim budućim putevima apsolutna glupost zato što postoji nekoliko evropskih visoko decentralizovanih država koje su prošle cijeli evropski put i normalno funkcionišu kao članice EU.

Članak indeksiran 13.12.2021. Zadnji put osvježen 13.12.2021.

Ocijenjeno u analizi