Назвао га „осовином зла“: Екстремни лобиста води кампању против Додика и Српске

Izvor/medij: IN4S
Ocjena: Prenošenje lažnih vijesti
Raskrinkano u: Sputnik izmislio nastup Reufa Bajrovića u američkom Kongresu

Наступ маргиналног политичара из БиХ Реуфа Бајровића у америчком Конгресу само је увод у даље америчке игре које би требало да онемогуће Милорада Додика да се кандидује за члана Предсједништва БиХ. Иако нема никаквог утицаја на унутрашњу политику, Бајровић је активан на међународном плану као лобиста против Републике Српске, преноси „Спутњик“.

Бајровић је присуствовао прије неколико дана расправи у Комитету за спољне послове Конгреса САД под називом „Наслеђе Дејтона и будућност БиХ“, гдје је изнио своје екстремне ставове према Републици Српској и захтјевима политичких представника хрватског народа за промену изборног закона.

 

Према његовим ријечима, главни кривци за стање у БиХ су председник РС Милорад Додик и хрватски члан Предсједништва БиХ Драган Човић, називајући их „осовином зла“ и „гласом из средњег века“.

Заложио се такође за проширење санкција Додику, и не само њему, већ, како је рекао, и појединцима из Додикове партије СНСД и свима онима који подржавају председника РС, а такође је санкцијама запретио и Човићу и функционерима ХДЗ-а, подсјећа „Спутњик“.

Бајровић је Републику Српску пред конгресменима називао геноцидном творевином, чиме се и похвалио путем Твитера.

 

Реуф Бајровић је познати бошњачки лобиста, изјавио је за „Спутњик“ аналитичар Анђелко Козомара, и није му први пут да иступа са радикалним ставовима о променама Дејтонског споразума и укидању РС.

„Међутим, за мене је изненађење то што му је амерички Конгрес дозволио да уђе и то прича без аргумената, да износи ставове само једне стране“, каже Козомара.

Он наводи да се БиХ налазе у изборној години, те да би требало очекивати изненађења из Америке, којима би се онемогућила побједа Милорада Додика и његовог СНСД-а на изборима.

„Иступ Реуфа Бајровића у Конгресу је само увод у радикалније потезе који се очекују од САД“, говори Козомара.

 

 

Иако политички маргиналац у БиХ, Бајровић има утицаја у иностранству. Од 9. јануара он води кампању против РС, оптужује је у страним медијима за организовање паравојних формација, а листови попут Гардијана и Индипендента узимају га за релевантног саговорника.

Članak indeksiran 24. 04. 2018 Zadnji put osvježen prije 5 godina
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me