Raskrinkavanje.ba

Lifestyle.ba → Ne možete spavati noću: Kako se zaštititi od štetnog uticaja podzemnih voda

01.02.2024
Tekst članka

Svake noći se budite, a ujutro ste toliko umorni kao da niste ni spavali? Jedan od razloga može biti taj što spavate na mjestu s lošim zračenjem podzemnih voda.

U tom slučaju, prva pomoć je razmještaj namještaja pri čemu su ključna mjesta na kojima provodimo najviše vremena: krevet, radni stol, sofa, fotelja.

Najopasnije mjesto ipak je krevet u kojem spavamo, jer u njemu provodimo najviše vremena. Ali ako imate malu sobu, ponekad ga nije moguće pomaknuti. Šta učiniti u tom slučaju?

Kako biste se zaštitili od zračenja podzemnih voda, može vam pomoći nešto što baš svi imamo u kuhinji – aluminijska folija.

Blago zgužvanu alu-foliju u više slojeva stavite ispod kreveta na način da je sjajna strana okrenuta prema dolje. To bi trebalo poput ogledala odbiti i umanjiti jakost štetnog zračenja.

U stara vremena u te su se svrhe koristile pšenična slama i trska, a neka istraživanja su potvrdila da ovi materijali pružaju jak otpor zračenju podzemnih voda.

Spavate li na ozračenom mjestu i stavite prostirku od slame ispod kreveta, trebali bi već nakon nekoliko noći osjetiti poboljšanje, piše D&D.

Članak indeksiran 05.03.2024. Zadnji put osvježen

Ocijenjeno u analizi