Nelson: Ma, Bosanci, pustite političare, Amerika od vas ovo očekuje

Izvor/medij: CIK
Ocjena: Klikbejt
Raskrinkano u: Preko klikbejta do saopštenja za javnost Parlamenta BiH

Članovi Kolegija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razgovarali su danas s novoimenovanim ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u BiH Erikom Nelsonom (Eric) i njegovim saradnicima.

Tokom razgovora predsjedavajuća Predstavničkog doma Borjana Krišto te njeni zamjenici Denis Zvizdić i Nebojša Radmanović upoznali su gosta s aktuelnim političkim trenutkom Bosne i Hercegovine i procesom uspostave vlasti.

Zahvalivši ambasadoru Nelsonu na pomoći koju SAD u kontinuitetu pružaju našoj zemlji, predsjedavajuća Krišto istaknula je da u BiH ima još mnogo pitanja oko kojih je neophodno razgovarati i tražiti rješenja, a koja imaju utjecaj na normalno funkcioniranje vlasti.

Krišto je posebno spomenula probleme u izbornom zakonodavstvu i odluke Centralne izborne komisije koje su, kako je ocijenila, nanijele štetu i konstitutivnim narodima i BiH u cjelini. Predsjedavajuća Doma ipak je izrazila umjereni optimizam da bi u skorom roku moglo doći do popune parlamentarnih komisija i uspostave Vijeća ministara BiH, nakon čega bi bio otvoren proces normalnog funkcioniranja i rada nove vlasti na sveobuhvatnim reformama.

Istaknuvši da je najvažniji zadatak Bosne i Hercegovine očuvanje mira, stabilnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta, zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma Denis Zvizdić danas je naglasio da su pred našom zemljom ključni zadaci vezani za približavanje Evropskoj uniji (EU) i aktiviranje MAP-a kao koraka ka članstvu u NATO-u.


Zvizdić je dodao da je u narednom periodu bitno raditi na boljoj regionalnoj saradnji i jačanju povjerenja u odnosima sa susjedima, a kao snažan iskorak u tom smjeru potencirao je definitivno rješavanje pitanja granica s Hrvatskom i Srbijom. Kao unutrašnje prioritete on je istaknuo ekonomski razvoj i dodao da ključni procesi idu u dobrom smjeru, ali da treba dalje raditi na uklanjanju limita zbog aktuelnog stanja transportne, energetske i digitalne infrastrukture. Također, kao veoma krupan zadatak Zvizdić je markirao borbu protiv kriminala, svih oblika ekstremizma i korupcije.

 

Prema riječima Nebojše Radmanovića, vrlo je bitno raditi na otklanjanju problema koji su posljedica manjka demokratije, a prije svega razumijevanja i prihvatanja prava drugih da na određene stvari i procese gledaju drugačije. Takve tolerancije, ali i strpljenja u traženju općeprihvatljivih rješenja, dodao je on, nedostaje i to predstavlja problem i u formiranju vlasti. U tom svjetlu Radmanović je pozvao SAD da i u BiH i u Briselu pomognu u strpljivom traženju rješenja, kao i procesima koji vode ka članstvu naše zemlje u EU.


Ambasador Nelson danas je izrazio nadu da će brži proces uspostave organa vlasti doprinijeti i snažnijem fokusiranju izabranih zvaničnika na brojne ekonomske probleme i reforme, a da će politička pitanja ostati u drugom planu. On je dodao da su SAD spremne pomoći svaki razgovor o reformama, a da pitanje MAP-a predstavlja tehničko pitanje koje će biti riješeno kroz aktivan demokratski dijalog.

 

Ambasador Nelson također je istaknuo potrebu da se predstojeći Godišnji sastanak i ekonomski forum EBRD-a, koji je planiran za maj ove godine u Sarajevu, iskoristi kako bi se iz BiH svjetskim investitorima i privrednicima poslale pozitivne poruke i signali koji će im privući pažnju na bh. tržište i njegove potencijale.


 

Članak indeksiran 14. 03. 2019 Zadnji put osvježen prije 1 godina
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me