Nema više tetoviranja u boji na teritoriju EU

Izvor/medij: Akta
Ocjena: Klikbejt Dezinformacija
Raskrinkano u: Tetovaže u boji nisu zabranjene u Evropskoj uniji

U Evropskoj uniji od utorka 4. januara je zabranjeno oko četiri hiljade najčešćih kemikalija koje se nalaze u obojenim tintama.

U Evropskoj uniji od utorka 4. januara je zabranjeno oko četiri hiljade najčešćih kemikalija koje se nalaze u obojenim tintama

"Ništa vezano za struku tetoviranja nije pokrenulo ovo. Mi smo jednostavno kolateralne žrtve”, kazao je za RTL Ninoslav Zelenović-Zele, vlasnik salona za tetoviranje, prenosi Tportal.

Glavni krivac – plava boja iz frizerskih salona koja se pokazala opasnom. Zabranu od Evropske unije zato je dobilo četiri tisuće kemikalija. Smatra ih se kancerogenima. Najveći problem su pigmenti plave i zelene, kojih ima u 60 posto tinte za tetoviranje.

"Nisam imao nikakvih žalbi na recimo alergijske reakcije, pogotovo ne na karcinom ili nešto jer ne postoji nikakva studija na svijetu a da je relevantna da bi povezala tetoviranje, boju iz tinte s time", tvrdi Zelenović.

Što sad sa skupom tintom, pita se distributer kojem u skladištu stoji 50 hiljada eura vrijedna roba.

"Problem je što je sve brzo doneseno i nije ostavljeno previše vremena za implementaciju novih proizvoda", tvrdi Igor Palić, trgovac opremom za tetoviranje.

Alternativa postoji, ali ne dolazi tako skoro. Jedan od najvećih proizvođača tek u veljači kreće s testiranjem novih boja. Pa će ove godine novih šarenih ruku, nogu i leđa biti puno manje.

"Ne vjerujem da će to krenuti u smjeru da će iskorijeniti jedan vid industrije. To jednostavno ljudima izgleda kao zafrkancija ali to je ozbiljna industrija", objašnjava Palić.

Industriju koja prema procjenama vrijedi 3 milijarde dolara na godinu i uskoro bi mogla imati konkurenciju.

"Ljudi će raditi i dalje to što rade s bojama kojima rade samo po stanovima bez regulative", tvrdi Zelenović.

Članak indeksiran 17. 01. 2022 Zadnji put osvježen prije 6 mjeseci
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me