Raskrinkavanje.ba

Vesti 24s → Nemačka presekla! Zbog novih mera niko ne može kući za praznike!

13.12.2020
Tekst članka

Nemačka je prelomila. Zbog konstantnog porasta broja zaraženih i preminulih od korona virusa, od srede 16. decembra uvodi se strogi lokdaun.

Kancelarka Angela Merkel je, nakon sastanka sa premijerima saveznih pokrajina, rekla da je to bio iznuđen potez.

Nove mere za praznike uticaće znatno i na naše građane koji žive i rade u Nemačkoj, jer nakon pooštravanja mera, mnogi će sigurno odustati od ideje da dolaze u Srbiju za praznike. Naime, vlasti u Nemačkoj su istakle da će do 10. januara na snazi biti preporuka da se odlože sva putovanja koja nisu hitna. Oni koji putuju, pogotovo u rizična područja, će po povratku morati da popunjavaju formular, kao i da budu 10 dana u karantinu.

Oni koji ostaju u Nemačkoj, uskoro će morati da se navikavaju na nova pravila. Od srede biće zatvorene sve prodavnice, osim super-marketa, apoteka i drugih prodavnica koje su neophodne za svakodnevni život. Frizerski saloni i druge uslužne delatnosti za koje je neophodna blizina tela takođe neće moći da rade, a doneta je odluka i da se zatvore i škole i vrtići. Nastava će se održavati samo online, a samo oni roditelji koji nikako nisu u stanju da se brinu o svojoj deci zbog posla ili iz drugih razloga će dobiti podršku.

Merkel je apelovala na poslodavce da što je više moguće svojim radnicima dopuste rad od kuće kako bi se dodatno smanjili kontakti. Da bi se ublažili ekonomski gubici, nemački ministar finansija Olaf Šolc obećao je pomoć kompanijama koje će biti pogođene novim merama. Restorani, koji su još od 2. novembra zatvoreni, mogu i dalje da vrše dostavu hrane.

Članak indeksiran 24.12.2020. Zadnji put osvježen 24.12.2020.

Ocijenjeno u analizi