Raskrinkavanje.ba

Nasa borba → „NEMAČKI KON“ U ŠKRIPCU: Doktorat Kristijana Drostena pod sumnjom!

06.12.2020
Tekst članka

Za „virusologa superstara“ Drostena to nije kraj muka, pošto se njegov sporni PCR test sve više dovodi u pitanje od strane stručnjaka Jedan od glavnih oslonaca njemačke vlade po pitanju korone, „virusolog superstar“ Kristijan Drosten, ponovo je u središtu pažnje – ovaj put ne svojom voljom.

Podsetimo: u oktobru se ispostavilo da se Drostenova doktorska disertacija – navodno napisana još 2001. i usmeno odbranjena 2003. – u katalogu Nemačke nacionalne biblioteke, kao centralnog registra svih publikacija objavljenih u Nemačkoj, vodi tek od jula 2020. Disertacija, dakle, nije postojala u katalogu bar 17 godina. Pritom se u jedini primjerak u Lajpcigu uvid može steći jedino ličnim prisustvom – nije ga moguće iznositi van biblioteke, niti je moguće kopiranje, a fotografisanje je zabranjeno. Njemačka nacionalna biblioteka navodi da posjeduje još jedan primjerak u Frankfurtu.

Sad je u najavi još jedan skandal

Univerzitet u Frankfurtu, na kom Drosten tvrdi da je doktorirao, dosad je tvrdio da su akta povodom doktorata provjerena. Specijalista za plagijate dr Markus Kibaher zahtijevao je od Univerziteta da mu dostave oznake dokumenata o provjeri disertacije, pošto će ona uskoro biti predmet sudskog postupka.

drosten,

Kibaher je, međutim, nedavno na Tviteru objavio da mu je predstavnik za štampu Univerziteta u Frankfurtu saopštio da su prethodne tvrdnje sa strane Univerziteta bile netačne i da ne postoje dokumenti o provjeri disertacije. Kibaher uz to tvrdi i da Drostenova izjava o samostalnom radu na disertaciji, koju je provjeravao na Univerzitetu, nije potpisana aprila 2003, već antidatirana. Time se stiču osnovi za sumnju na falsifikovanje dokumenta.

Za „virusologa superstara“ Drostena to nije kraj muka, pošto se njegov sporni PCR test sve više dovodi u pitanje od strane stručnjaka, uključujući sudske postupke, jer se na osnovu rezultata testa ne može utvrditi ni da li je neko bolestan, ni da li je zaražen, odnosno da li može zaraziti druge ljude.

 

Članak indeksiran 11.12.2020. Zadnji put osvježen 11.12.2020.

Ocijenjeno u analizi