Raskrinkavanje.ba

Nema sumnje u doktorat njemačkog virusologa Drostena

Tvrdnje da je doktorska disertacija njemačkog virusologa Christiana Drostena pod sumnjom iz više razloga prenijeli su neki domaći mediji, a osporio Goethe univerzitet na kojem je Drosten doktorirao.

Portal Srbin.info objavio je 6.12.2020. članak naslovljen:

“Nemački dr Kon” u škripcu: Doktorat Kristijana Drostena pod sumnjom

Članak istog sadržaja objavio je tog dana i portal Naša borba, a prema CrowdTangle analizi, ova dva teksta su zajedno zabilježila 54 interakcije.

U članku se nalazi nekoliko različitih tvrdnji vezanih za doktorat njemačkog virusologa Christiana Drostena. Tako se prvo navodi da njegova disertacija “nije postojala u katalogu bar 17 godina”:

Jedan od glavnih oslonaca njemačke vlade po pitanju korone, „virusolog superstar“ Kristijan Drosten, ponovo je u središtu pažnje – ovaj put ne svojom voljom.

Podsjetimo: u oktobru se ispostavilo da se Drostenova doktorska disertacija - navodno napisana još 2001. i usmeno odbranjena 2003. - u katalogu Njemačke nacionalne biblioteke, kao centralnog registra svih publikacija objavljenih u Njemačkoj, vodi tek od jula 2020. Disertacija, dakle, nije postojala u katalogu bar 17 godina.

O ovoj temi već je bilo riječi u analizi njemačke platforme koja se bavi provjerom činjenica, Correctiv, objavljenoj 19.11.2020. godine. Analizu možete pronaći na ovom linku.

Kako Correctiv navodi, u saopštenju koje je 15.10.2020. objavio Goethe univerzitet, na kojem je doktorirao Drosten, ističe se:

Nema sumnje - čak i nakon višestrukih provjera - da je proces doktoriranja prof. dr. Drostena ispravno proveden.

U saopštenju se navodi da je original, bez sumnje predat prije dodjele doktorske diplome, dostupan u univerzitetskoj arhivi. Rad je završen krajem 2001. godine, predat u februaru 2002, a odbranjen u martu 2003. godine. Shodno tome, u septembru iste godine, Drosten je dobio titulu doktora medicine. Razlog zbog kojeg je kopija disertacije postala dostupna u njemačkoj Nacionalnoj biblioteci tek od 2020. godine jeste, prema Goetheovom saopštenju, što je u ovom periodu povećan interes za uvid u istu. Prema postojećim procedurama, u vrijeme doktoriranja Drostena nije postojala obaveza da se kopija dostavi Nacionalnoj biblioteci. S tim u skladu, ni sam Drosten, niti Goethe Univerzitet, kopiju nisu bili dužni dostaviti u tom trenutku. Međutim, kako bi se odgovorilo na povećano interesovanje za uvid u disertaciju, Drosten je, na molbu Univerziteta, dostavio još jednu kopiju, koja je nakon provjere proslijeđena Nacionalnoj biblioteci. Dakle, disertacija nije postojala u njemačkoj Nacionalnoj biblioteci, ali samo iz razloga jer to nije bilo neophodno, a ne jer nije postojala uopšte.

Nadalje se u tekstu, objavljenom na portalima Srbin.info i Naša borba, navodi:

Univerzitet u Frankfurtu, na kom Drosten tvrdi da je doktorirao, dosad je tvrdio da su akta povodom doktorata provjerena. Specijalista za plagijate dr Markus Kibaher zahtijevao je od Univerziteta da mu dostave oznake dokumenata o provjeri disertacije, pošto će ona uskoro biti predmet sudskog postupka

Kibaher je, međutim, nedavno na Tviteru objavio da mu je predstavnik za štampu Univerziteta u Frankfurtu saopštio da su prethodne tvrdnje sa strane Univerziteta bile netačne i da ne postoje dokumenti o provjeri disertacije.

Članci se referiraju na tweetove koje je objavio “specijalista za plagijate dr. Markus Kibaher”. Nejasno je odakle potiče informacija da je Markus Kühbacher specijalista za plagijate, s obzirom na to da u njegovoj biografiji na Twitteru stoji da je naučnik, ali se nigdje ne navodi u kojoj oblasti. Također, naša pretraga, dostupna na ovom linku, nije pokazala rezultate koji bi potvrdili informaciju da je Kühbacher “specijalista za plagijate”.

Tvrdnje koje se navode u tekstovima portala Srbin.info i Naša borba izmiješane su i nepotpune. O ovome je, također, pisao Correctiv u analizi objavljenoj 4.12.2020. godine, dostupnoj na ovom linku

Kompletna priča glasi ovako: Markus Kühbacher je u julu kontaktirao glasnogovornika Goethe univerziteta u vezi sa Drostenovom disertacijom. U svom odgovoru, glasnogovornik Kaltenborn navodi da je Drosten dobio doktorsku disertaciju “nakon što je predao sertifikat o reviziji”. Kako sertifikat o reviziji nije postojao, ovaj odgovor je od strane Kühbachera protumačen kao osnov za sumnju u ispravnost procedure provedene pri predaji Drostenove disertacije. 

Međutim, u analizi Correctiva navodi se:

Pitali smo glasnogovornika Univerziteta, Kaltenborna, o navodima o disertaciji Kristijana Dorstena u medicinskom odjelu. Odgovorio nam je u e-mailu da je nakon pregleda postalo jasno da, prema regulacijama o doktoriranju, “predaja sertifikata o reviziji nije određena da bi se doktorske procedure ispravno ispunile” i da, prema tome, takvo nešto ne postoji. (...)

Zapravo, sertifikat o reviziji ne pominje se u regulacijama Univerziteta o doktoriranju za medicinski odjel kao preduslov za završetak procesa doktoriranja. Ovo se odnosi kako na regulacije iz 1997. godine, koje su bile na snazi kada je Drosten doktorirao, tako i na trenutnu verziju iz 2014. godine.

Dakle, u svom odgovoru na upit Kühbachera, Kaltenborn je prvobitno iznio pogrešne navode o postojanju revizije, što je ubrzo zatim ispravio. Prema postojećoj proceduri Univerziteta, postojanje sertifikata nije neophodno kako bi se kompletirala doktorska disertacija. 

U člancima se navodi još jedna tvrdnja vezana za doktorat dr. Drostena:

Kibaher uz to tvrdi i da Drostenova izjava o samostalnom radu na disertaciji, koju je provjeravao na Univerzitetu, nije potpisana aprila 2003, već antidatirana. Time se stiču osnovi za sumnju na falsifikovanje dokumenta.

Correctiv je povodom tvrdnji vezanih uz navodnu manipulaciju datumima naveo:

U vezi sa tvrdnjama da su datumi objavljivanja kontradiktorni (jer su 2001. i 2003. navedene na univerzitetskoj stranici) ili dovođenja u pitanje samostalnosti Drostenovog rada, Goethe univerzitet piše: “Konstruisana kontradikcija navodno različitih datuma objavljivanja 2001. i 2003. jednako je neosnovana. Disertacija, objavljena kao monografija krajem 2001. je i predata Dekanatu 6. februara 2002. godine sa prijavom za prijem na doktorski ispit kao monografija iz 2001. godine.

Konačno, 2003. godine, “vijeće medicinskog fakulteta dodijelilo je gospodinu Drostenu evaluaciju njegovog doktorata sa “odlično” (summa cum laude) na redovnom sastanku i gospodinu Drostenu izdat je sertifikat o dodjeli.” Dugo trajanje procedure (od predaje disertacije 2002. do prijema 2003. godine) rezultat je “pravilne primjene procedure”. Različiti izvještaji neophodni za “summa cum laude” trajali bi svaki po nekoliko mjeseci.

U zaključku, kako je naveo Univerzitet, nije tačno da “disertacija nije postojala u katalogu bar 17 godina”. Navedena tvrdnja na portalu Srbin.info dobija ocjenu lažna vijest, a na portalu Naša borba prenošenje lažne vijesti

Manipulativne tvrdnje o reviziji, odnosno sertifikatu doktorata dr. Drostena, na oba portala dobijaju ocjenu manipulisanje činjenicama, s obzirom na to da su informacije predstavljene selektivno i manipulativno, kako bi se izvukao netačan zaključak.

Na kraju, netačna tvrdnja o manipulisanju datumima također dobija ocjenu manipulisanje činjenicama.

O Drostenovom doktoratu pisali su i Facebook profili Marija Mihajlovic 29.11.2020. i Suzana Sinkic 1.12.2020. Na profilu Marija Mihajlovic objavljena je tvrdnja da Drosten “nema doktorat”, dok su u objavi na profilu Suzana Sinkic iznesene skoro identične tvrdnje kao one sa portala Srbin.info i Naša borba. Obje objave također dobijaju ocjenu lažna vijest

Napomena

16.9.2023. Dvije Facebook objave (link, link) koje su ocijenjene u ovoj analizi naknadno su povezane sa analizom zbog tehničkih razloga.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Manipulisanje činjenicama 06.12.2020

Srbin: „Nemački dr Kon“ u škripcu: Doktorat Kristijana Drostena pod sumnjom

Za „virusologa superstara“ Drostena to nije kraj muka, pošto se njegov sporni PCR test sve više dovodi u pitanje od strane stručnjaka

  • Manipulisanje činjenicama
  • Lažna vijest
Manipulisanje činjenicama 06.12.2020

Nasa borba: „NEMAČKI KON“ U ŠKRIPCU: Doktorat Kristijana Drostena pod sumnjom!

Za „virusologa superstara“ Drostena to nije kraj muka, pošto se njegov sporni PCR test sve više dovodi u pitanje od strane stručnjaka Jedan od glavni...

  • Manipulisanje činjenicama
  • Prenošenje lažnih vijesti