NEMAČKI NAUČNICI OTKRIVAJU: Crnogorsko more krije "UBICU" korona virusa?

Izvor/medij: Srbija danas (.com)
Ocjena: Klikbejt Dezinformacija
Raskrinkano u: Crnogorsko more ne krije “lijek protiv COVID-19”

Ceo svet trenutno traga za rešenjem problema pandemije virusa korona, a naučnici iz Nemačke istražuju da li se ono krije u crnogorskom moru, na dnu Jadrana.

Na morskom dnu Jadrana raste zlatni sunđer, ima ga po celom Mediteranu, ali najviše na crnogorskom primorju, a njegovu sposobnost da se odbrani od bakterija i virusa, među kojima su i RNA virusi kao što je SARS Cov-2, proučavaju naučnici iz Bergakademije Frajberg.

Stručnjaci sa Bergakademije na crnogorskom Jadranu imaju 100 kvadrata rezervoara u kojima gaje i proučavaju zlatni sunđer zajedno sa farmakolozima sa Univerziteta Drezden.

Najviše se bave otpornošću sunđera na sve zamislive biološke uzročnike bolesti, kao što su bakterije, virusi ili bacili.

Profesor dr Herman Erlih sa Bergakademije objašnjava da sunđer ne sme da bude previše izbirljiv što se tiče hrane, već uzme šta mu voda nanese. Ali voda mu donosi i viruse i bakterije koje on ubija bez ikakvih problema, iako nema imunološki sistem. Čak i kada se povredi, ovaj sunđer sprečava da u njegovu otvorenu ranu prodru virusi ili bakterije, jer izaziva hemijsku reakciju pri kojoj nastaju hemijski izmenjene aminokiseline bromtirosini.

Do sada su naučnici uspeli da definišu 35 bromtirosina koji uništavaju strana tela koja pokušavaju da prodru u sunđer, bukvalno sve viruse i bakterije. Uz to, bromtirosin sprečava gradnju proteina, a time i širenje RNK virusa, kakav je i SARS Cov-2.

Nemački naučnici već dugo izučavaju ovaj mehanizam, a do sada su nameravali da ga koriste u borbi protiv tumora. Već su obavljena i klinička ispitivanja koja su pokazala da bromtirosin nije štetan po samu ćeliju napadnutu rakom.

Članak indeksiran 13. 07. 2020 Zadnji put osvježen prije 2 godine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me