Nenamerni poligamni brak ostavio sudije bez odgovora

Izvor/medij: N1.RS
Ocjena: Neprovjereno
Raskrinkano u: Hina o slučaju u Iranu: Poligamijom do zdravlja

Slučaj žene koja je prisilila supruga da se oženi njenom prijateljicom jer je mislila da umire od raka, pre nego što je saznala da je dijagnoza pogrešna, okrenuo je naglavačke iranski porodični zakon.

Pošto je dobila dijagnozu da ima terminalnu bolest, Mahtob, 35-godišnja majka dvoje dece, rekla je suprugu da se oženi njenom najboljom prijateljicom pre nego što umre.

Nova supruga brzo je zatrudnela.

Tada se ispostavilo da Mahtabina dijagnoza pogrešna.

Sada Mahtab želi da porodični sud prisili supruga, Muhameda, da se razvede od nove žene. Ali Muhamed se opire.

Mathab tvrdi da je želela najbolje za svoju porodicu, ali sada, u svetlu pogrešne dijagnoze, "zamenska" supruga mora da ode.

S ovakim se slučajem nisu susreli ni najiskusniji iranski advokati.

Muhamed tvrdi da su i on Mahtabina prijateljica bili protiv njene sugestije, ali ih je ona prisilila insistirajući da ispune njenu poslednju želju.

Iako prvobitno nije hteo drugu ženu, Muhamed kaže da sada ne može trudnicu da izbaci na ulicu. Pristaje da živi sa obe supruge i brine se za njih. To je po islamskom iranskom porodičnom zakonu moguće. Ali Mahtob na to ne pristaje.

Sudija Behrus Mohadšeri, koji vodi slučaj, kaže da mu je uprkos decenijskom iskustvu na porodičnom sudu ovo potpuno nova teritorija. Zato je uzeo za sebe dodatno vreme za razmišljanje i donošenje poštene odluke.


 

TAGOVI: IRAN , BRAK

Članak indeksiran 20. 03. 2018 Zadnji put osvježen prije 4 godine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me