Nijemci istražuju: skriva li se u crnogorskom moru ubojicu virusa koji bi mogao oboriti vijenac

Izvor/medij: Sputnik
Ocjena: Klikbejt Dezinformacija
Raskrinkano u: Crnogorsko more ne krije “lijek protiv COVID-19”

Cijeli svijet trenutno traži rješenje problema pandemije virusa corone, a znanstvenici iz Njemačke istražuju se skriva li se u crnogorskom moru, na dnu Jadrana.

Zlatna spužva raste na morskom dnu Jadrana, nalazi se na cijelom Sredozemlju, ali uglavnom na crnogorskom primorju , a njegovu sposobnost da se brani od bakterija i virusa , uključujući RNA viruse poput SARS Cov-2, proučavaju znanstvenici iz Bergacademy Freiberg , crnogorske "Primorske novine " izvještavaju o pisanju njemačke "Frajprese".

Stručnjaci Bergacademyja na crnogorskom Jadranu imaju 100 kvadratnih metara rezervoara u kojima uzgajaju i proučavaju zlatnu spužvu zajedno s farmakolozima sa Sveučilišta u Drezdenu.

Uglavnom se bave otpornošću spužvi na sve moguće biološke patogene , poput bakterija, virusa ili bacila.

Zlatna spužva

© CC BY-SA 3.0 / WIKIPEDIJA

Zlatna spužva otporna je na sve vrste bakterija i virusa

Profesor dr. Herman Ehrlich iz Bergacademyja objašnjava da spužva ne bi trebala biti previše izbirljiva kada je u pitanju hrana, već uzmite ono što joj dovodi voda. Ali voda mu donosi i viruse i bakterije,  koje on bez problema ubija iako nema imunološki sustav . Čak i kada je ozlijeđena, ova spužva sprječava da virusi ili bakterije prodru u njezinu otvorenu ranu, jer izaziva kemijsku reakciju koja proizvodi kemijski promijenjene aminokiseline bromothyrosine.

 

© CC0 / PIXABAY

Istraživanje u Francuskoj: Zamjena za respirator dolazi iz prirode

Do sada su znanstvenici uspjeli definirati 35 bromotirozina  koji uništavaju strana tijela koja pokušavaju prodrijeti u spužvu, doslovno sve viruse i bakterije . Pored toga, bromotirozin sprečava izgradnju proteina, a samim tim i širenje RNA virusa, poput SARS Cov-2 .

Njemački znanstvenici već duže vrijeme proučavaju ovaj mehanizam, a dosad su ga namjeravali koristiti u borbi protiv tumora . Već su provedena klinička ispitivanja koja su pokazala da bromothyrosine nije štetan za samu stanicu napadnutu rakom.

Oni su također uspjeli pretvoriti tvar iz spužve u kristalni oblik i već je imaju dovoljno za klinička ispitivanja . Kako dodaju, izolirano je oko 10 grama koji će se dati za laboratorijske testove u vezi s novim virusom corone.

Članak indeksiran 13. 07. 2020 Zadnji put osvježen prije 2 godine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me