Raskrinkavanje.ba

Lifestyle Vesti → NIKO VAM NEĆE NIKAD REĆI OVO O SECOND HAND RADNJAMA: SUROVA ISTINA KOJU NE ZNATE, A KUPUJETE U NJIMA

14.12.2018
Tekst članka

Second Hand radnje se nalaze na svakom koraku gdje god se okrenemo, i možemo ih naći u gotovo svakom gradu. Mnogi,međutim ne znaju šta u ovim radnjama stvarno mogu očekivati. Jedna od mušterija se prisjeća da je svega sto dinara platila najjeftiniju polovnu stvar koju je tamo našla.

 

“Bio je to ekskluzivni top od svile sa nekom pokidanom kopčom, a faktički, ovdje nađeš samo unikate. Ne možeš dvije iste stvari naći.”, kaže Tatjana koja je inače po zanimanju naučni radnik.

Među narodom često vlada mišljenje da samo oni najsiromašniji kupuju ovdje. Pretežno ovdje ljudi s novcem kupuju, siromašni i ne ulaze u ove prodavnice. Očito ne znaju šta mogu ovdje naći. Obrazovan čovjek zna da je za 500 dinara kupio original košulju, zna šta je nabavio, a drugi ne zna i ne može znati za to. Second Hand radnje posjećuju uglavnom profesori, kostimografi, studenti, doktori, novinari, advokati, umjetnici, ali i neke estradne ličnosti.

Stručnjaci naglašavaju da ne bismo ove sljedeće predmete trebali kupovati u radnjama polovne odjeće:

1. Donji veš i kupaći kokstim – Obje vrste ovih odjevnih komada se trebaju kupovati isključivo novi. Iako ćemo ih oprati, nije higijenski jer ne znate kolike se bakterija i izlučevina tjelesnih tečnosti na njima može zadržati, a da to i ne znate.

2. Gume – možda gume i nisu nešto što se koristi u kući, ali mnogi kupuju korištene gume i time se dovode u opasnost, jer rok trajanja za svaku gumu je smanjen, pa je smanjena i sigurnost na ulici. Ako hoćete stare i korištene gume, iskoristite ih za podloge, cvijeće ili nešto treće.

Stručnjaci savjetuju da ne kupujete u ovim radnjama madrace, kauče, slične komade namještaja, kolijevke za bebe, dječije krevete, kao ni auto-sjedišta, jer ništa od toga nije pouzdano.

Članak indeksiran 04.01.2019. Zadnji put osvježen 04.01.2019.

Ocijenjeno u analizi