Raskrinkavanje.ba

Dobar Dan → Niko vam neće nikad reći ovo o Second Hand radnjama: Surova istina koju ne znate, a kupujete u njima

02.11.2018
Tekst članka

SECOND HAND RADNJE NA SVAKOM KORAKU SE NALAZE I MOŽEMO IH U GOTOVO SVAKOM GRADU NAĆI.

 

Mnogi ne znaju šta u ovim radnjama mogu očekivati. Jedna od mušterija se prisjeća da je svega sto dinara platila najjeftiniju polovnu stvar.

Bio je to ekskluzivni top od svile sa nekom pokidanom kopčom, a faktički, ovdje unikat nađeš, ne možeš dvije iste stvari nači, kaže Tatjana koja je inače naučni radnik.

Među narodom često vlada mišljenje da samo oni najsiromašniji kupuju u ovim radnjama. Pretežno ovdje ljudi s novcem kupuju, siromašni i ne ulaze. Očito ne znaju šta mogu ovdje naći, obrazovan čovjek zna da je za 500 dinara original košulju kupio, zna šta je nabavio, drugi ne zna za to.

Second Hand radnje posjećuju uglavnom profesori, kostimografi, studenti, advokati, doktori, novinari, umjetnici, ali i neke estradne ličnosti.

Stručnjaci naglašavaju da ne bismo ove predmete kupovati u radnjama polovne odjeće:

Donji veš i kupaći kokstim: Obje vrste odjevnih komada se trebaju nove kupovati, iako ćemo ih oprati, nije higijenski jer ne znate kolike s e bakterije i izlučevine tjelesnih tečnosti na njima mogu zadržati, a da to i ne znate.

Gume – možda gume i nisu nešto što se koristi u kući, ali mnogi korištene gume kupuju, time dovode u opasnost, jer rok trajanja za svaku gumu je smanjena i sigurnost na ulici. Ako hoćete stare i rabljene gume, za podloge ih iskoristite, cvijeće ili nešto treće.

Stručnjaci savjetuju da ne kupujete u ovim radnjama madrace, kauče, slične komade namještaja, nemojte kolijevke kupovati, dječije krevete, kao i auto-sjedišta.

 

Članak indeksiran 04.01.2019. Zadnji put osvježen 04.01.2019.

Ocijenjeno u analizi