Raskrinkavanje.ba

Magazin Dan → Niko vam ovo neće reći o second hand radnjama: surova istina koju ne znate, a kupujete u njima

12.09.2018
Tekst članka

Second hand radnje na svakom koraku se nalaze i možemo ih gotovo u svakom gradu naći.

Ali, mnogi ne znaju šta u ovim radnjama mogu da očekuju.

Jedna od mušterija prisjeća se da je svega sto dinara platila najjeftiniju polovnu stvar.

-Bio je to ekskluzivni top od svile sa nekom pokidanom kopčom. Faktički ovdje unikat nađeš, ne možeš dvije iste stvari naći, kaže Tatjana koja je inače naučni radnil.

Često među narodom vlada mišljenje da samo oni najsiromašniji kupuju u ovim radnjama.

Ali, vlasnici jedne second hand radnje na Vožđovcu otkriva da to nije tačno.

-Pretežno ovdje kupuju ljudi s novcem, a i ne ulaze siromašni. Očito ne znaju šta mogu naći ovdje. Obrazovan čovjek zna da je za 500 dinara kupio original košulju i zna šta je nabavio. Drugi ne zna to.

Ističe da uglavnom second hand radnje posjećuju profesori, kostimografi, umjetnici, studenti, advokati, doktori, novinari ali i estradne ličnosti.

Ipak, stručnjaci naglašavaju da ne biste trebali u polovnim radnjama kupovati sljedeće predmete:

Donji veš i kupaći kostimi

Obje vrste odjevnih komada trebaju se nove kupovati. Unatoč pranju, nije iznimno higijenski zato što ne znate nikad kolike se bakterije i izlučevine poput tjelesnih tečnosti mogu zadržati na njima, a da to i ne znate.

Gume

Dobro, možda gume i nisu nešto što se u kući koristi, ali mnogi kupuju korišćene gume. Nažalost, time se u opasnost dovode zato što postoji rok trajanja za svaku gumu pa je smanjena i sigurnost na ulcii. Ako baš hoćete stare i rabljene gume, iskoristite ih za podloge, cvijeće ili nešto treće.

Pored toga, stručnjaci savjetuju i da ne kupujete u ovim radnjama madrace, kauče i slične komade namještaja, zatim kolevke i dječije krevete, kao i auto-sjedišta.

Članak indeksiran 04.01.2019. Zadnji put osvježen 04.01.2019.

Ocijenjeno u analizi