NIŠTA OD VAKCINE OVE GODINE? Evropska agencija nije dala "zeleno svetlo"!

Izvor/medij: Espreso.rs
Raskrinkano u: Europska unija nije odbila zahtjev za odobrenje vakcine BioNTecha i Pfizera

EMA je navela i da su ti datumi podložni promenama, u zavisnosti od procene

Na zahtev farmaceutskih kompanija Fajzer i BionTek da se uslovno odobri vakcina protiv korona virusa koju zajednički razvijaju, Evropska agencija za lekove (EMA) uzvratila je danas da će na taj zahtev odgovoriti tek nakon što se uveri da je vakcina dovoljno bezbedna.

Kako je saopšteno, u prilog tih argumenata bi mogla da odgovori najkasnije za četiri nedelje, odnosno do 29. decembra, prenosi AP. O istom zahtevu, ali američke kompanije Moderna, odlučiće do 12. januara naredne godine.

EMA je navela i da su ti datumi podložni promenama, u zavisnosti od procene.

Evropska komisija, izvršno telo EU, saopštila je da će verovatno dati konačno odobrenje za uvođenje vakcine čim EMA da preporuke.

EMA je dodala da je već započela proces razmatranja vakcine u fazama, na osnovu labaratorijskih podataka, koje je prethodno predala Moderna i da će izvršiti procenu podataka o tome koliko vakcina izaziva imuni odgovor i da li je dovoljno bezbedna za rasprostranjenu upotrebu širom Evrope.

Biontek i Fajzer su prethodno saopštili danas da su u ponedeljak predali Evropskoj agenciji za lekove (EMA) zahtev za uslovno odobrenje njihove vakcine protiv korona virusa.

Kako se navodi, trenutno se u svetu razvija oko 50 potencijalnih vakcina protiv korona virusa, koje se testiraju na dobrovoljcima, a američke kompanije Moderna i Fajzer-Biontek saopštile su ranije da su njihove vakcine efikasne više od 90 odsto.

Članak indeksiran 03. 12. 2020 Zadnji put osvježen prije 1 godina
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me