Raskrinkavanje.ba

Haber → Njemački tužilac naredio: Provjerite šta su ubrizgali Šabanu! Izašao je svjestan iz auta, doktori su mu dali nešto za uspavljivanje i više se nije probudio!

20.02.2019
Tekst članka

Tragična pogibija Šabana Šaulića velika je misterija za njemačko tužilaštvo, koje je donijelo naredbu da se detaljno istraži kako je nastupila smrt folk legende, saznaje Kurir. Prema zakonima te države, ova nezgoda tretira se kao visok pravni slučaj i, kao takvom, potrebno je posvetiti posebnu pažnju svakom detalju. Ono što je tužiocu nejasno jeste razlog zbog kojeg je kralj narodne muzike izgubio život, uzimajući u obzir da on nije imao vidljive povrede na tijelu.

Prema prvobitnom stručnom mišljenju ljekara specijalista koji su bili na prijemu kada je Šaulić dovezen u bolnicu u Bilefeldu, pjevač je preminuo od posljedica pucanja srčane aorte.

– Tužilac je ovo mišljenje uvažio, ali mi nisu jasne neke stvari, pa je naložio da se obavezno uradi obdukcija kako bi sa sigurnošću mogli da utvrde zašto je nastupila smrt. Pominje se da je Šaban neposredno nakon dolaska ekipe hitne pomoći dobio injekciju za smirenje, kao i da je to moglo da izazove smrtnu reakciju, odnosno pucanje aorte. To, naravno, niko ne može da potvrdi, niti se to komentariše. Da ne bi bilo nedoumica i nejasnoća, tužilac je donio naredbu da se uradi obdukcija pomoću koje bi se utvrdilo šta je to ubrizgano Šabanu, kao i da li je to uticalo na smrtni ishod – kaže naš dobro obaviješteni izvor.

 

O ovom važnom detalju govorio je i Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Srbije, koji je zbog svoje funkcije upućen u slučaj pogibije Šabana Šaulića. On je u emisiji kod Milomira Marića na TV Hepi rekao da mu nije jasno zašto se čeka četvrtak da bi obdukcija bila urađena.

– Šaban je iz kola izašao bez povreda, na nogama, ali je u toj situaciji bio toliko loše da su morali da naprave neku intervenciju. Bio je loše, ali svjestan. Kada je došao u bolnicu, otvorili su ga i shvatili da je došlo do komplikacija usljed pucanja srčane aorte i nije došlo do operacije. Uradili su mu reanimaciju, ali mu nije bilo spasa. Tužilac želi da se do kraja utvrdi šta se desilo da ne bi bilo različitih priča. On je, navodno, dobio neka sredstva za smirenje ili uspavljivanje, to bi se još moglo istražiti, ali zašto čekati četvrtak? Ovdje je riječ o smrti dvojice ljudi. Tu nije bilo svjedoka, vozač, Šaban i njegov kum bili su jedini tu i odvedeni su u tri različite bolnice. Zašto tijelo tek može da se vidi u četvrtak? Tijelo je pod nadležnošću tužioca. Ja sam pitao Vučića i on je dao odobrenje da avion Vlade Srbije preveze tijelo poslije svih peripetija do Beograda – rekao je Dačić u “Ćirilici”.

Članak indeksiran 27.02.2019. Zadnji put osvježen 27.02.2019.

Ocijenjeno u analizi