Nobelovac Koji Je Otkrio HIV: Koronavirus Je Proizveden U Laboratoriji U Wuhanu

Izvor/medij: BH Vijesti
Ocjena: Dezinformacija
Raskrinkano u: Francuski nobelovac griješi: Nema naučnih istraživanja koja dokazuju da je SARS-CoV-2 stvoren u laboratoriji

Francuski ljekar i dobitnik Nobelove nagrade za medicinu Luc Montagnier izjavio je da je koronavirus najvjerovatnije proizveden u nekoj od laboratorija u kineskom gradu Wuhanu, prenosi Anadolu Agency.

 

 

 

Dobitnih Nobelove nagrade iz 2008. godine Montagnier za portal “Pourquoi docteur“ kazao je da ne vjeruje u zvanične tvrdnje da se koronavirus prirodnim putem pojavio na ilegalnim pijacama u Wuhanu.

“Virus koji izaziva COVID-19 je proizveden u laboratoriji u Wuhanu. Ta laboratorija se tokom 2000-tih godina specijalizirala za koronaviruse, oni imaju stručnost u ovoj oblasti“, kazao je Montagnier i dodao da je lično dobro istražio tu temu.

On takođe predlaže da se virus tih stranih elemenata očisti “talasom” – teorija koja je u prošlosti privlačila podsmijeh.

“To nema smisla. To su vrlo mali elementi koje nalazimo u drugim virusima iste porodice, ostalim koronavirusima u prirodi”, objasnila je virolog Étienne Simon-Lorière iz Instituta Pasteur u Parizu.

 

Montagnier je i za televiziju CNEWS kazao da je siguran da se novi tip koronavirusa nije pojavio prirodnim putem, već da je u pitanju proizvod iza kojeg stoje stručni ljudi.

“Ne znam s kojim ciljem su ga proizveli. Moguće da se radi o segmentima HIV-a i da se tragalo za vakcinom za AIDS“, kazao je Montagnier.

Index.ba /AA

Članak indeksiran 01. 05. 2020 Zadnji put osvježen prije 7 mjeseci
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me