Nova definicija neplodnosti WHO-a: ‘Svaki pojedinac ima se pravo reproducirati’

Izvor/medij: Ljekarnik
Ocjena: Lažna vijest
Raskrinkano u: Nije tačno da Svjetska zdravstvena organizacija nemogućnost pronalaska partnera smatra “invaliditetom”

Muškarci i žene samci bez medicinskih problema bit će kvalificirani kao ‘neplodni’ ukoliko nemaju djecu no žele postati roditelji, nova je definicija koju bi ovih dana trebala objaviti Svjetska zdravstvena organizacija.

U potezu koji dramatično mijenja definiciju neplodnosti, WHO će objaviti da se neplodnost ne bi trebala odnositi samo na medicinsko stanje.

Autori novih globalnih standarda kažu kako nova revidirana definicija daje svakom pojedincu ‘pravo na reprodukciju’.
Do sada, definicija neplodnosti WHO-a, koja je klasirana kao invalidnost – definirala se kao neuspjeh da se postigne trudnoća nakon 12 mjeseci ili više redovnog seksa bez zaštite.

No, novi standard sugerira da se nemogućnost pronalaska odgovarajućeg seksualnog partnera – ili nedostatak seksualnog odnosa u kojem bi se moglo postići začeće – može smatrati jednakom nesposobnosti.

Svjetska zdravstvena organizacija postavlja globalne standarde i njegova će odluka sigurno staviti pritisak na promjene u politici o tome tko može pristupiti in vitro tretmanima plodnosti (IVF).

Pravni stručnjaci kažu da nova definicija, koja će biti poslana svakom ministru zdravlja iduće godine, može prisiliti na izmjenu zakonu, omogućujući uvođenje komercijalnog surogata.

Odluka će vjerojatno dovesti do optužbi da je Svjetska zdravstvena organizacija prekoračila svoje nadležnosti pomicanjem iz svog djelokruga zdravstva u pitanje socijalne skrbi.

Pod novim terminima, heteroseksualni samci, muškarci i žene, kao i homoseksualni muškarci i žene koji žele imati djecu imat će isti prioritet kao i parovi koji traže IVF zbog problema s medicinskom neplodnosti.

Dr. David Adamson, jedan od autora novih standarda rekao je:

‘Definicija neplodnosti sada se piše na način da uključuje prava svih pojedinaca da imaju obitelj, a to uključuje muškarce samce, žene samce, homoseksualne muškarce i homoseksualne žene’.

‘To stavlja ulog u kamen temeljac te tumači da pojedinac ima pravo na reprodukciju bez obzira na to ima li ili nema partnera. To je velika promjena’.

‘Ovo fundamentalno mijenja tko bi trebao biti uključen u navedenu grupu i tko bi trebao imati pristup zdravstvenoj zaštiti. To postavlja međunarodne pravne norme. Zemlje će ovime biti vezane’.

‘Apsurdna besmislica’

Kritičari su ovu odluku nazvali ‘apsurdnom besmislicom’ jer su podigli zabrinutosti da bi parovi s medicinskom neplodnosti mogli izgubiti šansu za djetetom ukoliko vlasti NHS-a ponovo budu ispisivali svoja pravila.

Pod trenutnom politikom NHS-a, tretman neplodnosti financira se onima koji imaju dokazanu neplodnost kao i onima gdje je neplodnost neobjašnjena, no pokušaji za začećem nisu uspjeli.

Smjernice National Institute for Health and Care Excellence (Nice) kažu da bi ženama ispod 42 godine trebala biti ponuđena tri puna ciklusa IVF, s pristupom za istospolne parove ukoliko surogat ili privatni tretmani plodnosti nisu uspjeli.

Nove definicije napisane od tijela WHO – Međunarodnog Nadzornog odbora za asistiranu reproduktivnu tehnologiju bit će poslane ministrima zdravstva na razmatranje iduće godine.

Gareth Johnson bivši predsjedatelj svih parlamentarnih skupina za neplodnost čija su vlastita djeca rođena zahvaljujući liječenju neplodnosti rekao je:

‘Generalno podupirem IFV. No, nikada na neplodnost nisam gledao kao na invalidnost ili bolest, nego radije kao medicinsko pitanje’.

‘Prvi sam koji bi rekao da bi neplodni parovi trebali imati dostupniji IVF, no trebamo biti sigurni da cijela ova tema zadrži vjerodostojnost’.

‘Ovakva definicija nosi rizike potkopavanja rada Nice-a i drugih koji su osigurali da su IVF tretmani dostupni neplodnim parovima. Mislim da se nastoji IVF staviti u kutiju u koju iskreno ne spada’.
Jonathan Montgomery, profesor Health Care Law na University College London, rekao je da će pružatelji zdravstvenih usluga biti primorani napraviti preglede svojih politika u svjetlu novih standarda.

Međutim, kaže da je malo vjerojatno da će NHS usvojiti standarde WHO-a u cjelini. Pravni stručnjaci kažu da postoje i druge posljedice mijenjanja definicije neplodnosti.

U Velikoj Britaniji, primjerice, nije legalno platiti surogat, što je rezultiralo ozbiljnim nedostacima žena koje ovu ulogu žele preuzeti. Slično, postoji i nacionalni nedostatak sperme i jajašaca, jer donori jedino što mogu je dobiti troškove’.

‘Obzirom da bi se želja da se ima dijete mogla definirati kao invalidnost, ovo bi moglo ojačati slučaj homoseksualnih parova da im se dopusti pristup komercijalnim surogatima’, rekao je.

‘To bi moglo natjerati UK da opet promisli o surogatu’.

‘Kod pisanja ove apsurdne gluposti nije samo riječ o redefiniranju neplodnosti nego o jednom potpunom prelaženju granice bioloških procesa i značajnosti prirodnog spolnog odnosa između muškarca i žene’.

‘Koliko će trebati prije nego se bebe u potpunosti počnu kreirati i uzgajati na zahtijev u laboratoriju?’

Glasnogovornik Ministarstva zdravstva rekao je da će uzeti u obzir konačan savjet WHO-a kada bude objavljen, no NHS nema obavezu slijediti ga.

Kontroverza je izbila kada je na godišnjem kongresu American Society for Reproductive medicine rečeno da će se 10-milijunta beba stvorena IVF tehnikom roditi do kraja 2020.

Službene brojke procjenjuju da se do 2013. tehnikom rodilo 6.5 milijuna beba od prvog rođenja IVF-om u 1978.

 

Izvor: Telegraph

 

http://www.telegraph.co.uk/news/2016/10/19/single-men-will-get-the-right-to-start-a-family-under-new-defini/

http://www.express.co.uk/news/uk/723323/Sexual-partner-fertility-disability-World-Health-Organisation-IVF

 

Objavljeno u IstraživanjaNoviteti i trendoviSeks i intimaSeksualni životTehnokracija i tagirano s .

MARTINA BUŠIĆ KUTIJA
Članak indeksiran 18. 11. 2020 Zadnji put osvježen prije 8 mjeseci
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me