Raskrinkavanje.ba

RT Balkan → Nova retka pojava na nebu: Očekuje nas "parada planeta" u junu, sve će biti vidljivo

31.05.2024
Tekst članka

Ova godina je već zadivila posmatrače neba retkim pomračenjem Sunca i geomagnetnom olujom koja je izazvala nestvarne prikaze aurore borealis širom sveta, ali stručnjaci smatraju je to samo deo nebeskog spektakla koji čeka svet u 2024. godini. Očekuje se da će se čak šest planeta poravnati sledećeg meseca, stvarajući ono što se naziva "planetarna parada“.
Neverovatno poravnanje će se desiti neposredno pre izlaska sunca 3. juna 2024. Tokom solarnog spektakla, orbite Jupitera, Merkura, Urana, Marsa, Neptuna i Saturna će dovesti šest planeta na istu stranu Sunca. Planete neće formirati pravu liniju u svemiru zbog eliptičnog oblika njihovih orbita, prenosi Si-Bi-Es Njuz, ali će iz nekih uglova na Zemlji izgledati da su poravnate.
"Ovaj kosmički fenomen koji se često naziva "parada planeta" uključuje poravnanje tri do osam planeta", prenosi portal za astronomiju Star Valk. Ne mogu se sva planetarna poravnanja kvalifikovati kao parada planeta. Nebeski događaj se smatra paradom kada je nekoliko planeta u liniji - poput ove, koja će uključivati sve osim dve planete.
Svima onima koji budu želeli da vide ovu spektakularnu pojavu, biće potrebno nešto od astronomskih rekvizita. Merkur, Mars, Jupiter i Saturn se mogu uočiti golim okom, ali će vam biti potreban teleskop ili dvogled velike snage da biste videli Neptun i Uran.
Ako kojim slučajem i propustite, novo poravnavanje planeta će se dogocoti 28. avgusta 2024., a sledeće godine - 18. februara 2025.
 
Članak indeksiran 11.06.2024. Zadnji put osvježen 12.06.2024.

Ocijenjeno u analizi