Raskrinkavanje.ba

Dijalog → NOVE MJERE: U FBIH OD SUTRA OBAVEZNE VTP POTVRDE

19.12.2021
Tekst članka

Od sutra se u Federaciji BiH uvode nove mjere koje podrazumjevaju pravilo VTP ili “vakcinisan-testiran-prebolio”.

Kako je kazala pomoćnica federalnog ministra zdravstva Marina Bera, odlučeno je da se pravilo VTP uvede od 20. decembra.

 

  • U drugim zemljama je to postala praksa, a mi imamo dovoljno vakcina da možemo povećati broj vakcinisanih u kratkom roku – kazala je.

Ona je istakla da su naložili kantonima da u narednom periodu osiguraju uslove.

Dusko Jaramaz/PIXSELL

To znači da trebaju povećati broj punktova i omogućiti što veću dostupnost vakcina, kao i povećati broj punktova za testiranje – pojasnila je.

VTP pravilo znači da će svi građani zaposleni u zdravstvenom i socijalnom sektoru i javim upravama morati imati ispunjen jedan od ova tri uslova pri dolasku na radno mjesto.

Potvrde će se, ističe Bera, u prvom redu uvesti za sve zaposlene u sektoru zdravstva, socijalne zaštite i za sve uposlene u upravi na svim nivoima vlasti.

Tvrdi da postoje osobe koje se iz zdravstvenih razloga ne mogu vakcinisati, te da će im se omogućiti da bez takve potvrde dođu na radno mjesto.

Bera je navela da je donesena mjera da timovi za vakcinisanje idu ka stanovništvu, a naređeno je svim opštinama da organizuju punktove, te mobilne timove koji će ići prema stanovnicima u udaljena područja te kod onih koji ne mogu doći do punktova zbog zdravstvenih stanja.

Članak indeksiran 25.12.2021. Zadnji put osvježen 25.12.2021.

Ocijenjeno u analizi