NOVE MJERE U NJEMAČKOJ: BOSANCI I HERCEGOVCI NEĆE MOĆI KUĆI ZA PRAZNIKE?

Izvor/medij: Trend Radio
Ocjena: Klikbejt
Raskrinkano u: Angela Merkel nije izjavila da Bosanci i Hercegovci neće moći kući za praznike

Njemačka kancelarka Angela Merkel, akademija znanosti Leopoldina i manjinski koalicijski partner u vladi SPD založili su se u posljednja dva dana za uvođenje još strožih mjera za suzbijanje širenja zaraze koronavirusom, s obzirom da “light lockdown” nije dao željene rezultate.

I dok se Merkel i Leopoldina pozivaju na čvršće zatvaranje nakon Božića, zastupnik SPD-a Karl Lauterbach, zadužen za zdravstvenu politku, zatražio je da se uvede odmah.

Njemačka razmišlja o tvrdom lockdownu iako joj je u posljednjih sedmicu dana incidencija 149,1 zaraženih na 100.000 stanovnika. U Njemačkoj su zabrinuti jer je i takva incidencija viša nego prije nekoliko sedmica kad je proglašen blaži lockdown, a posebno zbog toga jer je u posljednja 24 sata od posljedica zaraze umrlo rekordnih 590 ljudi.

Angela Merkel je u Bundestagu zatražila pooštrenje mjera zatvaranja u periodu između Božića i Nove godine, ali i za drastično smanjenje kontakata već od sljedeće sedmice, kako bi se smanjila mogućnost zaraze tokom susreta s rodbinom preko Božića. To znači, ako se odluka donese, da mnogi iz Bosne i Hercegovine neće moći praznike provesti sa svojima u rodnoj zemlji.

Izvor:Oslobođenje

Članak indeksiran 24. 12. 2020 Zadnji put osvježen prije 2 godine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me