Raskrinkavanje.ba

Kakanj-X → Nove mjere u Njemačkoj: Bosanci i Hercegovci neće moći kući za praznike?

09.12.2020
Tekst članka

Njemačka razmišlja o tvrdom lockdownu.

 

Njemačka kancelarka Angela Merkel, akademija znanosti Leopoldina i manjinski koalicijski partner u vladi SPD založili su se u posljednja dva dana za uvođenje još strožih mjera za suzbijanje širenja zaraze koronavirusom, s obzirom da “light lockdown” nije dao željene rezultate.

I dok se Merkel i Leopoldina pozivaju na čvršće zatvaranje nakon Božića, zastupnik SPD-a Karl Lauterbach, zadužen za zdravstvenu politku, zatražio je da se uvede odmah.

– Moramo ući u čvrsti lockdown što prije kako bi imao učinka do Božića. Oni nesretnici koji se zaraze ovih dana, statistički umiru tačno na Božić i zato pozivam sve da budu posebno oprezni, rekao je Lauterbach.

Njemačka razmišlja o tvrdom lockdownu iako joj je u posljednjih sedmicu dana incidencija 149,1 zaraženih na 100.000 stanovnika. U Njemačkoj su zabrinuti jer je i takva incidencija viša nego prije nekoliko sedmica kad je proglašen blaži lockdown, a posebno zbog toga jer je u posljednja 24 sata od posljedica zaraze umrlo rekordnih 590 ljudi.

 

Angela Merkel danas se u Bundestagu zatražila pooštrenje mjera zatvaranja u periodu između Božića i Nove godine, ali i za drastično smanjenje kontakata već od sljedeće sedmice, kako bi se smanjila mogućnost zaraze tokom susreta s rodbinom preko Božića. To znači, ako se odluka donese, i da mnogi iz Bosne i Hercegovine neće moći praznike provesti sa svojima u rodnoj zemlji.

– Hoćemo li se nekada, s pogledom na ovaj izazov stoljeća, pitati o tome da nam nije pošlo za rukom staviti situaciju pod kontrolu zbog ovih nekoliko dana, zapitala se kancelarka.

Ona je iznova kritikovala činjenicu da mnogi kafići zloupotrebljavaju pravilo o dopuštenoj prodaji jela i pića samo za ponijeti te postavljaju štandove za kuhano vino.

– Iskreno mi je žao što to nije trenutno moguće, ali cijena za to je 500 mrtvih dnevno od virusa, rekla je Merkel.

Oslobodjenje

Članak indeksiran 24.12.2020. Zadnji put osvježen 24.12.2020.

Ocijenjeno u analizi