Raskrinkavanje.ba

USN1 → Nove mjere u Njemačkoj: Bosanci i Hercegovci neće moći kući za praznike?

09.12.2020
Tekst članka

Njemačka razmišlja o tvrdom lockdownu.

Njemačka kancelarka Angela Merkel, akademija znanosti Leopoldina i manjinski koalicijski partner u vladi SPD založili su se u posljednja dva dana za uvođenje još strožih mjera za suzbijanje širenja zaraze koronavirusom, s obzirom da “light lockdown” nije dao željene rezultate.

I dok se Merkel i Leopoldina pozivaju na čvršće zatvaranje nakon Božića, zastupnik SPD-a Karl Lauterbach, zadužen za zdravstvenu politku, zatražio je da se uvede odmah.

– Moramo ući u čvrsti lockdown što prije kako bi imao učinka do Božića. Oni nesretnici koji se zaraze ovih dana, statistički umiru tačno na Božić i zato pozivam sve da budu posebno oprezni, rekao je Lauterbach.

Njemačka razmišlja o tvrdom lockdownu iako joj je u posljednjih sedmicu dana incidencija 149,1 zaraženih na 100.000 stanovnika. U Njemačkoj su zabrinuti jer je i takva incidencija viša nego prije nekoliko sedmica kad je proglašen blaži lockdown, a posebno zbog toga jer je u posljednja 24 sata od posljedica zaraze umrlo rekordnih 590 ljudi.

Angela Merkel danas se u Bundestagu zatražila pooštrenje mjera zatvaranja u periodu između Božića i Nove godine, ali i za drastično smanjenje kontakata već od sljedeće sedmice, kako bi se smanjila mogućnost zaraze tokom susreta s rodbinom preko Božića. To znači, ako se odluka donese, i da mnogi iz Bosne i Hercegovine neće moći praznike provesti sa svojima u rodnoj zemlji.

– Hoćemo li se nekada, s pogledom na ovaj izazov stoljeća, pitati o tome da nam nije pošlo za rukom staviti situaciju pod kontrolu zbog ovih nekoliko dana, zapitala se kancelarka.

Ona je iznova kritikovala činjenicu da mnogi kafići zloupotrebljavaju pravilo o dopuštenoj prodaji jela i pića samo za ponijeti te postavljaju štandove za kuhano vino.

– Iskreno mi je žao što to nije trenutno moguće, ali cijena za to je 500 mrtvih dnevno od virusa, rekla je Merkel.

Izvor:
Oslobodjenje

Članak indeksiran 24.12.2020. Zadnji put osvježen 24.12.2020.

Ocijenjeno u analizi