Raskrinkavanje.ba

Mondo.rs → NOVI ŠEF DIPLOMATIJE JE BIVŠI MUŽ AKTUELNOG PREMIJERA! Javnost šokirana SAPUNICOM u vladi: Ovo više nije ozbiljna zemlja

14.01.2024
Tekst članka

Odluka predsednika Makrona da imenuje Sežurnea podigla buru u francuskoj javnosti.

Stefan Sežurne (38) novi je ministar spoljnih poslova Francuske. Predsednika političke grupacije "Obnovimo Evropu" u Evropskom parlamentu za šefa francuske diplomatije izabrao je Emanuel Makron u okviru rekonstrukcije vlade od koje se mnogo očekuje. Sežurne je bivši emotivni partner novoimenovanog francuskog premijera Gabrijela Atala, oko čega se podigla bura na društvenim mrežama.

Imenovanje Sežurnea će verovatno imati velike posledice po evropske centriste uoči EU izbora ​​u junu. Ovaj 38-godišnjak je ključni operater u Makronovoj galaksiji, koji vodi i grupaciju "Obnovimo Evropu" u Evropskom parlamentu i Makronovu Renesansnu partiju u Francuskoj. Holandski poslanik u Evropskom parlamentu Malik Azmani, prvi potpredsednik "Obnovimo Evropu", biće na čelu grupe nakon odlaska Sežurnea.

Imenovanjem Sežurnea na čelo prestižnog francuskog diplomatskog kora, Makron je nagradio lojaliste i partijskog stratega koji je godine proveo daleko od reflektora, mukotrpno gradeći saveze na hodnicima Brisela i Strazbura, piše "Politiko". "To će stvoriti vakuum u grupaciji "Obnovimo Evropu". Sežurne bi bio izuzetno važan igrač nakon izbora, sada je promenio brod", rekao je politički operativac iz druge grupe koji je tražio da ne bude imenovan. Pod Sežurneom se očekuje da će ministarstvo inostranih poslova biti više uključeno u evropske poslove nego pod njegovom prethodnicom.

Sežurne je imenovan u širokoj rekonstrukciji koja je imala za cilj da podigne Makronovo tonuće predsedništvo. Makron je u utorak imenovao Gabrijela Atala za premijera Francuske, najmlađeg ikada. Kako se navodi i na Sežurneovoj stranici na Vikipediji, on je gej i bio je u građanskoj zajednici (PACS) sa Gabrijelom Atalom. Njihov raskid, što je javna tajna u francuskim političkim krugovima, ozvaničen je u četvrtak, na isti dan kada je i imenovan na mesto ministra spoljnih poslova. Na društvenim mrežama su se pojavila i negodovanja na ovakav potez, aludirajući na nepotizam.

"Ovo je potpuno ludo. Nakon što je postao najmlađi i daleko najmanje iskusan francuski premijer, Gabrijel Atal je imenovao svog bivšeg supruga Stefana Sežurnea (očigledno su raskinuli prošle godine, iako to niko nikada nije javno potvrdio) za ministra spoljnih poslova. Ovo je jedina velika promena koju je napravio u vladi nakon što je postao premijer", kažu kritičari.

Sežurne nikada u životu nije radio u spoljnim poslovima: započeo je svoju profesionalnu karijeru kao Makronov politički savetnik, a zatim postao član Evropskog parlamenta. "Francuska jednostavno više nije ozbiljna zemlja", napisao je na svom X nalogu Arno Bertran, preduzetnik i ekonomski i geopolitički analitičar.

Članak indeksiran 26.01.2024. Zadnji put osvježen 29.01.2024.

Ocijenjeno u analizi