NOVINAR POGINUO DVA PUTA: Si-En-En ga na Tviteru upokojio i u Avganistanu i u Ukrajini (FOTO)

Izvor/medij: Novosti
Ocjena: Klikbejt Lažna vijest Ispravljeno
Raskrinkano u: CNN nije objavio da je “isti novinar poginuo i u Kabulu i u Ukrajini”

SITUACIJA u Ukrajini pokrenula je lavinu dezinformacija na društvenim mrežama. Ipak, ovoga puta uočena je i nova pojava – dezinformacija o dezinformaciji.

SITUACIJA u Ukrajini pokrenula je lavinu dezinformacija na društvenim mrežama. Ipak, ovoga puta uočena je i nova pojava – dezinformacija o dezinformaciji.

 

Na društvenim mrežama krenuli su da kruže navodi da je ukrajinska redakcija Si-En-Ena objavila da je novinar Berni Gores stradao u toj zemlji.

Priča o novinaru Berniju Goresu, ubijenom u Avganistanu 2021. godine i u Ukrajini poslednjih dana, obilazi mnoge društvene table. Međutim, dokazano je da je vest apsolutno lažna, za šta postoje i dokazi.

Udarne vesti

Prvi tvit, koji se pripisuje Si-En-Enu u Avganistanu, govori o novinaru po imenu „Berni Gores“, kojeg su navodno pogubili talibanski vojnici u Kabulu, nakon eksplozije u Bejrutu u avgustu 2020. godine.

Drugi tvit takođe govori o „Berniju Goresu“, ali ga opisuje kao „aktivistu“ koji je bio prva američka žrtva rusko-ukrajinske krize. Ovaj tvit se pripisuje Si-En-En Ukrajina.

U njiho

Neki čak tvrde da nikada nije postojala osoba po imenu Berni Gores i da je to bila samo fikcija.

Tvitovi sa fotografijom čoveka za kojeg se tvrdi da je Gores objavljeni su sa naloga „CNN Afghanistan“ i „CNN Ukraine“. 

Članak indeksiran 03. 03. 2022 Zadnji put osvježen prije 8 mjeseci
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me