CNN nije objavio da je “isti novinar poginuo i u Kabulu i u Ukrajini”

Društvenim mrežama dijele se tvrdnje da je CNN na Twitter profilima dvaput objavio da je isti novinar ubijen prvo u Kabulu, a potom u Ukrajini. U pitanju su lažni Twitter nalozi.

Na anonimnom portalu Croativ, 26.2.2022. godine objavljen je članak sa naslovom:


GADLJIVI CNN PONOVO ŠIRI LAŽNE VIJESTI!

U članku se govori o navodnoj zapadnjačkoj propagandi u režiji CNN-a. Kako se tvrdi, CNN je navodno prvo prošle godine objavio da je njihov novinar Bernie ubijen u Kabulu, dok je ove godine objavio da je ista osoba poginula u Ukrajini:

Evo još jedan primjer zapadnjačke propagande u režiji CNN-a: Breaking News – Novinar Bernie prvo ubijen prošle godine u Kabulu, pa ponovo prekjučer u Ukrajini. možda je ovo razlog velikoga pada gledanosti CNN-a. (...)
Ljudi sve manje vjeruju mainstream medijima, upravo iz ovog razloga. U pokušaju glumljenja žrtve, upali su sami u svoju zamku. Našli smo tweet u kojemu je CNN objavio da je novinar poginuo u Kabulu prošle godine, pa prekjučer ponovno u Ukrajini. Pogledajte tweet pa prosudite sami!

U tekstu su priloženi i screenshoti koji navodno dokazuju ove tvrdnje. Na prvom je prikazana objava sa Twitter profila “CNN Ukraine” u kojoj se tvrdi da je Bernie Gores ubijen u Ukrajini, dok drugi prikazuje Twitter profil “CNN Afghanistan” na kojem je objavljeno da je Bernie ubijen u Kabulu.

Identične tvrdnje dijelile su se i na društvenim mrežama. Tako su na Facebook profilu Crna ovca 25.2.2022. objavljeni isti screenshoti kao u članku portala Croativ, zajedno sa tvrdnjama o “zapadnjačkoj propagandi u režiji CNN-a”.

Članke o ovoj priči objavio je 28.2.2022. i portal IN4S, kao i portal Večernje novosti 2.3.2022. godine, i to sa naslovima:

“Virus lažnih tvitova Si-En-En-a usred ukrajinsko-ruske krize: Novinar preminuo dva puta – u Avganistanu i Ukrajini (IN4S)
NOVINAR POGINUO DVA PUTA: CNN ga na Tviteru upokojio i u Avganistanu i u Ukrajini (FOTO) (Večernje novosti)

 

U oba se članka, za razliku od naslova, izvještava o tome da je priča o navodnom ubistvu novinara CNN-a zapravo lažna vijest.

Lažni CNN profili 

Tačno je da su na Twitter profilima “CNN Ukraine” (twitter.com/CNNUKR) i “CNN Afghanistan” (twitter.com/CNNAfghan) objavljene “vijesti” o pogibiji novinara po imenu Bernie Gores, ali se ne radi o profilima koji pripadaju medijskoj kući CNN.

Kako Reuters navodi u analizi objavljenoj 26.2.2022. godine, profil “CNN Ukraine” kreiran je u februaru 2022. i u vrijeme pisanja njihovog članka imao je manje od 130 pratitelja/ki. Međutim, nekoliko dana kasnije, u vrijeme pisanja ove analize, ovaj profil više ne postoji. Reuters je ustanovio i da CNN na Twitteru nema nijedan verifikovan profil posvećen Ukrajini. Profil “CNN Afghanistan” (twitter.com/CNNAfghan) je u trenutku objave Reutersovog teksta bio suspendovan.

Nije poznato ko je napravio lažne profile CNN-a na Twitteru, ali je jasno da CNN nije dva puta objavio da je isti novinar poginuo u različitim zemljama.

“Bernie Gores” je zapravo YouTuber Jordie Jordan

Reuters u svom tekstu također navodi i da fotografija koja je objavljena zapravo prikazuje YouTubera Jordiea Jordana.

Pretraga na web stranici CNN-a ne otkriva rezultate za “Bernie Gores” (ovdje), ime navodnog novinara koji se spominje u objavama na društvenim mrežama. Google Images pretraga čovjeka na fotografijama ukazuje da je na slici YouTuber po imenu Jordie Jordan (ovdje).

Kako piše Snopes u analizi objavljenoj 17.8.2021. godine, tvrdnje da je u Kabulu ubijen novinar Bernie Gores su se na engleskom govornom području pojavile polovinom avgusta 2021. godine, na lažnim CNN i BBC profilima, i ubrzo su opovrgnute.

CNN je ove navode sa društvenih mreža nazvao “apsolutnom fikcijom”. U e-mailu za Reuters, Matt Dornic, šef strateških komunikacija u CNN-u, izjavio je:

 „Twitter nalozi  i priče su lažne“, rekao je Dornic. “CNN nikada nije prijavio nijedan od ovih naloga.”

Portal Raskrinkavanje (.me) iz Crne Gore, u analizi objavljenoj 28.2.2022, takođe se bavio ovom temom, te došao do istih zaključaka.

O sličnim netačnim tvrdnjama, da CNN lažira reportaže iz ratnih područja, pisali smo i u analizi objavljenoj 18.4.2018. godine. Tada su tri fotografije iz Alepa predstavljene kao “dokaz” u teoriji zavjere da je CNN istu djevojčicu prikazao kao žrtvu različitih napada Assadove vojske. No, sve tri fotografije nastale su na istom mjestu u isto vrijeme i CNN ih nikada nije iskoristio kao ilustraciju tri različita događaja.

Analizu u cijelosti možete pročitati na linku ispod.

Lažna vijest
Izmišljena priča o CNN-u i djevojčici iz Sirije  

Po društvenim medijima i nekim portalima kruži navodni dokaz da je CNN laži...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere 18.04.2018


Tvrdnju da je CNN dva puta objavio da je poginula ista osoba ocjenjujemo kao lažnu vijest. Naknadna prenošenja istih tvrdnji ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

Tvrdnju iz naslova portala IN4S “Virus lažnih tvitova Si-En-En-a usred ukrajinsko-ruske krize: Novinar preminuo dva puta – u Avganistanu i Ukrajini” takođe ocjenjujemo kao lažnu vijest. Tvrdnju ocjenjujemo i kao klikbejt, budući da članak donosi suprotne tvrdnje, iz kojih je jasno da novinar nije preminuo dva puta.

Tvrdnju iz naslova članka Večernjih novosti o tome da je “novinar poginuo dva puta” ocjenjujemo i kao lažnu vijest i kao klikbejt, jer je iz članka jasno da je u pitanju netačna tvrdnja.

Napomena: 3.4.2022.

Redakcija portala Večernje novosti nam je dostavila izmijenjenu verziju članka koji sada sadrži tačne navode, te je ocijenjen i kao ispravljeno.

Napomena:

6.9.2023: Članku portala Croativ koji je bio predmet ove analize ocjena je dodata naknadno zbog tehničkih razloga.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Mladen Lakić Objavljeno: 03. 03. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 2 mjeseca

Posljednje objavljene analize

Dezinformacija
Protest ispred francuskog McDonald’sa nema veze s Gazom

Farmeri su nedavno istresli kamion stajskog đubriva ispred restorana McDona...

Dezinformacija
Lažna vijest
Izrael nije “promijenio barkod svojih proizvoda”

Na Facebooku se dijeli tvrdnja da je Izrael “promijenio barkod svojih proiz...

Lažna vijest
Lažna vijest
Svjetski ekonomski forum ne “naređuje vladama da legalizuju brak sa djecom”

Nekoliko portala objavilo je netačne navode da je Svjetski ekonomski forum...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me