Novo pravilo na snazi: Evo koliko gotovine se može prenijeti preko granice EU

Izvor/medij: Hrvatska danas
Ocjena: Dezinformacija Ispravljeno
Raskrinkano u: Evropska unija nije uvela nova pravila o količini gotovine koja se može unijeti

Za sve one koji vole nositi značajne količine gotovine, stiže promjena iz Europske unije. Danas na snagu stupa pravilo prema kojoj svi koji ulaze ili napuštaju teritorij Europske unije moraju popuniti gotovinsku deklaraciju ukoliko kod sebe imaju 10 000 eura ili više u valuti ili u protuvrijednosti.

– Carinici imaju pravo provjeriti putnika, njihovu prtljagu i sredstvo prijevoza. Također, imaju pravo zaplijeniti novac koji nije prijavljen – poručuju iz Unije. Novo pravilo je dio strategije Unije u borbi protiv pranja novca i izbora financiranja terorizma. Osim gotovinske deklaracije, očekuju se i brojne druge promjene na tom polju.

Za početak, proširit će se definicija ‘gotovine’ i obuhvaćat će čekove, kovanice s udjelom zlata od najmanje 90 posto, zlatne poluge, te slične predmete. Ukoliko carinici imaju opravdanu sumnju da je novac povezan s kriminalnom aktivnošću, moći će oduzeti gotovinu iznosa manjeg od 10 000 eura.

Gotovinske deklaracije čuvat će se čak pet godine, s ciljem praćenja koliko gotovine ulazi i izlazi u Uniju. Spomenuto pravilo Unije postalo je dio hrvatskog zakonodavnog sustava 07. svibnja ove godine, kad ga je izglasao Hrvatski sabor, piše Večernji.

Članak indeksiran 10. 06. 2021 Zadnji put osvježen prije 1 godina
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me