Novo pravilo na snazi: Pripazite koliko gotovine prenosite preko granice EU, mogu je zaplijeniti

Izvor/medij: 24 sata hr
Ocjena: Dezinformacija Ispravljeno
Raskrinkano u: Evropska unija nije uvela nova pravila o količini gotovine koja se može unijeti

Novo pravilo je dio strategije EU u borbi protiv pranja novca i financiranja terorizma, a očekuju se i brojne druge promjene kao što su proširenje definicije gotovine

Za sve koji sa sobom vole nositi značajne količine gotovine, od danas u Europskoj uniji na snagu stupa novo pravilo. Prema njemu, svi koji ulaze ili napuštaju teritorij EU moraju popuniti gotovinsku deklaraciju ako kod sebe imaju 10.000 eura ili više u valuti ili u protuvrijednosti. 

- Carinici imaju pravo provjeriti putnika, njihovu prtljagu i sredstvo prijevoza. Također, imaju pravo zaplijeniti novac koji nije prijavljen - poručuju iz Europske unije. 

IZDALI VEĆ 40 000 COVID PUTOVNICADavor Božinović: Ovo su nova pravila za prelazak granice

02.06.2021., Bregana -  Ministar policije Davor Bozinovic na granicnom prijelazu Bregana demonstrirao kako funkcinira prelazak granice sa EU digitalnom COVID potvrdom.  Photo: Josip Regovic/PIXSELL

Novo pravilo je dio strategije EU u borbi protiv pranja novca i financiranja terorizma, a očekuju se i brojne druge promjene. 

Naime, kako javlja Večernji, proširit će se definicija "gotovine" pa će obuhvaćati i čekove, kovanice s udjelom zlata od najmanje 90 posto, zlatne poluge i slične predmete. Ako carinici posumnjaju da je novac povezan s kriminalnim aktivnostima, mogu oduzeti gotovinu u iznosu manjem od 10.000 eura. 

UOČI PRODULJENOG VIKENDAAustrija popustila: Ako dolazite iz Hrvatske, više ne morate u karantenu, treba samo potvrda

24sata

Gotovinske deklaracije čuvat će se pet godina, a cilj je pratiti koliko gotovine ulazi i izlazi iz Unije. To je pravilo postalo dio hrvatskog zakonodavnog sustava početkom svibnja ove godine, kad ga je izglasao Hrvatski sabor.

Članak indeksiran 10. 06. 2021 Zadnji put osvježen prije 4 mjeseca
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me