Novo pravilo u EU, koliko novca smije da se prenese preko granice

Izvor/medij: Alternativna televizija
Ocjena: Dezinformacija
Raskrinkano u: Evropska unija nije uvela nova pravila o količini gotovine koja se može unijeti

U cijeloj Evropskoj uniji danas na snagu stupa pravilo prema kojem svi koji ulaze u EU ili napuštaju njenu teritoriju moraju da popune gotovinsku deklaraciju ako kod sebe imaju 10.000 evra ili više u toj valuti ili protivrijednosti u drugim valutama, kao i kod drugih sredstava plaćanja kao što su putnički čekovi ili mjenice, ali i zlato.

Iz Komisije navode kako carinici na ulazima u EU imaju pravo da provjere putnike, njihov prtljag i sredstvo prevoza. Takođe, imaju pravo da zaplijene novac koji nije prijavljen.

Proširiće se definicija gotovine i obuhvataće čekove, kovanice sa zlatom od najmanje 90 odsto, zlatne poluge i slične predmete. Ako carinici opravdano sumnjaju u to da je novac povezan sa kriminalnom aktivnošću, moći će da oduzmu gotovinu iznosa manjeg od 10.000 evra.

Gotovinske deklaracije čuvaće se čak pet godina s ciljem praćenja koliko gotovine ulazi u Uniju i izlazi iz nje. Novo pravilo Unije već je postalo dio hrvatskog zakonodavnog sistema 7. maja ove godine, kad je i izglasan.

granice novac

22:15, 03.06.2021.

EmailGoogle+WhatsAppTwitterViberFacebook

Izvor: B92

Članak indeksiran 10. 06. 2021 Zadnji put osvježen prije 5 mjeseci
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me