Novo pravilo u EU – koliko novca smije da se prenese preko granice

Izvor/medij: Poslovne novine
Ocjena: Dezinformacija Ispravljeno
Raskrinkano u: Evropska unija nije uvela nova pravila o količini gotovine koja se može unijeti

U cijeloj Evropskoj uniji na snagu u četvrtak je stupilo pravilo prema kojem svi koji ulaze u EU ili napuštaju njenu teritoriju moraju da popune gotovinsku deklaraciju ako kod sebe imaju 10.000 eura ili više u toj valuti ili protivrijednosti u drugim valutama, kao i kod drugih sredstava plaćanja kao što su putnički čekovi ili mjenice, ali i zlato.

U iznosu se ništa nije promijenilo, i dalje možete da prenesete do 10.000 eura gotovine, ali ako imate više od toga,  morate da popunite deklaraciju o porijeklu tog novca.

Iz Komisije navode kako carinici na ulazima u EU imaju pravo da provjere putnike, njihov prtljag i sredstvo prevoza. Također, imaju pravo da zaplijene novac koji nije prijavljen.

Proširiće se definicija gotovine i obuhvataće čekove, kovanice sa zlatom od najmanje 90 odsto, zlatne poluge i slične predmete. Ako carinici opravdano sumnjaju u to da je novac povezan sa kriminalnom aktivnošću, moći će da oduzmu gotovinu iznosa manjeg od 10.000 eura.

Gotovinske deklaracije čuvaće se čak pet godina s ciljem praćenja koliko gotovine ulazi u Uniju i izlazi iz nje. Novo pravilo Unije već je postalo dio hrvatskog zakonodavnog sistema 7. maja ove godine, kad je i izglasan.

Članak indeksiran 10. 06. 2021 Zadnji put osvježen prije 4 mjeseca
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me