Raskrinkavanje.ba

B 92 → Nuklearni napad na Ukrajinu: Oglasili se iz ministarstva

10.05.2022
Tekst članka

Aleksandar Gruškor danas je odgovorio na pitanje da li bi Rusija isključila mogućnost preventivnog taktičkog nuklearnog napada na Ukrajinu.

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova je rekao da je odluka o mogućoj upotrebi nuklearnog oružja jasno obrazložena u vojnoj doktrini Rusije.

"Mi imamo našu vojnu doktrinu - tamo je sve zapisano", rekao je Gruško, navodi se u izveštaju novinske agencije RIA koji je preneo Rojters.

Kako navodi agencija, zvanični principi ruskog vojnog razmeštanja dozvoljavaju upotrebu nuklearnog oružja ako se ono, ili neke druge vrste oružja za masovno uništenje, koriste protiv Rusije ili ukoliko se ruska država suočava sa egzistencijalnom pretnjom od konvencionalnog oružja.

Takođe, napominju i da je konačna odluka o upotrebi ogromnog nuklearnog arsenala Rusije, najvećeg na svetu, u potpunosti u nadležnosti ruskog predsednika, trenutno Vladimira Putina.

Direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Vilijam Berns ocenio je nedavno da je Putin uveren da ne može sebi da priušti poraz u Ukrajini i upozorio da Zapad ne sme da ignoriše rizik od upotrebe ruskog taktičkog nuklearnog naoružanja.

"Ipak, mi iz obaveštajne zajednice u ovom trenutku ne vidimo praktične dokaze ruskog planiranja za rasporedivanje ili čak upotrebu taktičkog nuklearnog oružja", rekao je direktor CIA Vilijam Berns.

Članak indeksiran 01.06.2022. Zadnji put osvježen 01.06.2022.

Ocijenjeno u analizi