Raskrinkavanje.ba

Webtribune → Obaveštajne službe SAD: Sukob u Ukrajini tektonski događaj koji je preoblikovao odnose Rusije sa Zapadom i Kinom

09.03.2023
Tekst članka

Američki obaveštajci veruju da Rusija ne želi direktnu vojnu konfrontaciju sa NATO-om, ali smatraju da postoji mogućnost od eskalacije sukoba u Ukrajini, navodi se u novom izveštaju koji su šefovi obaveštajnih službi SAD dostavili Senatu u sredu.

„Ruski lideri su do sada izbegavali da preduzmu akcije koje bi proširile ukrajinski sukob van granica te zemlje, ali je rizik od eskalacije i dalje značajan“, navodi se u Godišnjem izveštaju o proceni opasnosti za 2023. godinu.

Izveštaj je izrađen tokom prethodnog meseca, a objavljen je u sredu na godišnjem saslušanju obaveštajnog odbora Senata o globalnim pretnjama.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Direktorka Nacionalne obaveštajne službe SAD Avril Hejns opisala je Kinu kao „prioritet bez premca“ za američke špijune. Na saslušanju su svedočili i direktori CIA, FBI, NSA i Odbrambene obaveštajne agencije (DIA).

Kako američki obaveštajci vide sukob u Ukrajini

U dokumentu od 40 strana, četiri strane su posvećene Rusiji, i odnose se na sukob u Ukrajini, ali i ulogu Moskve u Centralnoj Aziji, Africi i Latinskoj Americi.

Iako se Rusija u izveštaju optužuje za „neisprovociranu agresiju“ u Ukrajini, u nekoliko pasusa se priznaje da je Moskva delovala zato što je uočila „egzistencijalnu pretnju u svom susedstvu“ koja bi mogla „ugroziti rusku nacionalnu bezbednost“.

Sukob u Ukrajini je opisan kao „tektonski događaj koji je preoblikovao odnose Rusije sa Zapadom, Kinom, i šire na načine koji se i dalje odvijaju i ostaju veoma neizvesni.“

Narednih nekoliko godina biće „kritične za određivanje ko će i kako oblikovati narativ“ u strateškom nadmetanju SAD i njihovih saveznika sa Rusijom i Kinom, navodi se u izveštaju.

Prijateljstvo Rusije i Afričkih zemalja će nastaviti da buja

Američki obaveštajci su takođe ocenili da će Moskva nastaviti da jača svoje veze u Africi, na Bliskom Istoku i u Latinskoj Americi i pokušati da „podrije vođstvo SAD“ u tim delovima sveta.  Tu se navodi i strateški odnos sa Kinom, koji je, kako se navodi, „vođen njihovim zajedničkim percepcijama pretnje“ o SAD.

Ruski zvaničnici su „dugo su verovali da Sjedinjene Države pokušavaju da potkopaju Rusiju, oslabe predsednika Vladimira Putina i dovedu na vlast režime naklonjene Zapadu u postsovjetskim državama i drugde“, kaže se u izveštaju, iako se ne navodi da su američki zvaničnici javno komentarisali ta pitanja u više navrata.

Efekat delimične mobilizacije videće se ove godine

Osim toga, u izveštaju američkih obaveštajnih službi ocenjuje se da bi pun efekat delimične mobilizacije sprovedene u Rusiji prošle jeseni mogao da se oseti na proleće i leto ove godine.

Direktorka nacionalne obaveštajne službe SAD Avril Hejns je danas pred Senatom iznela pretpostavku da bi bez uspostavljanja isporuka municije iz inostranstva i mobilizacije, Rusija mogla da odustane od ofanzivnih operacija u Ukrajini i da pređe na odbranu osvojenih teritorija.

Takođe je stavila do znanja da ne očekuje da će Rusija u tekućoj godini imati mogućnosti da zauzme „veliku teritoriju“. Predsednik Rusije Vladimir Putin objavio je 21. septembra delimičnu mobilizaciju. Prema rečima ministra odbrane Rusije Sergeja Šojgua, mobilizacija je potrebna za kontrolu kontakt-linije duge hiljadu kilometara i oslobođenih teritorija u Ukrajini.

Ruski nuklearni arsenal – najmoćniji na svetu

U izveštaju je posvećena pažnja i ruskom nuklearnom arsenalu koji je nazvan najmoćnijim na svetu. Prema procenama obaveštajnih službi SAD, Rusija modernizuje nuklearne rakete dugog dometa i podmorničke „sisteme isporuke“, proširuje i usavršava „opsežnu, raznoliku i modernu liniju nestrateških sistema“, sposobnih da nose kako nuklearne, tako i konvencionalne bojeve glave.

„Moskva smatra da joj ti sistemi omogućavaju da obuzda neprijatelje, kontroliše eskalaciju potencijalnih borbenih dejstava i suprotstavi se konvencionalnim snagama SAD i saveznika“, navodi se u izveštaju.

Ruski predsednik Vladimir Putin je 21. februara u obraćanju Federalnoj skupštini objavio da Rusija obustavlja učešće u Sporazumu o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja.

On je, takođe, upozorio da Moskva poseduje informaciju da neki ljudi u Vašingtonu razmatraju mogućnost testiranja nuklearnog oružja i ukazao da se to dešava kada se u SAD pravi nova nuklearna municija. U vezi sa tim, naložio je Ministarstvu odbrane i korporaciji „Rosatom“ da budu spremni za testiranje nuklearnog oružja, ukoliko Amerika to prva uradi.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

(RT)

Članak indeksiran 14.03.2023. Zadnji put osvježen 14.03.2023.

Ocijenjeno u analizi