Raskrinkavanje.ba

Vaš glas → OBAVEŠTEN I BAJDEN! POČEO UDAR NA REPUBLIKU SRPSKU, DODIK IZA REŠETAKA! KRAJ…

26.07.2021
Tekst članka

ZADNJA TRI DANA SE NIKAKO NE SMIRUJU TENZIJE OKO ODLUKE VISOKOG PREDSTAVNIKA VALENTINA INCKA DA UVEDE DODATNI DIO U KRIVIČNI ZAKON BOSNE I HERCEGOVINE PO KOJEM BI SVAKI DRŽAVLJANIN BOSNE I HERCEGOVINE PO KOJEM BI SVAKI DRŽAVLJANIN BOSNE I HERCEGOVINE KOJI NEGIRA GENOCID U BILO KOJEM SMISLU MOGAO DA DOBIJE DO PET GODINA ZATVORA.

Ova odluka je naišla na velike i burne reakcije u cijeloj našoj regiji.

Sa jedne strane oduševljenje u dijelu zemlje gdje je Federacija i obični ljudi se čude kako ovu odluku nije doveo davnih dana, dok oni malo pametniji i koji malo bolje rezonuju cijelu ovu situaciju misle da je ovo nefer potez visokog predstavnika. On je na odlasku u penziju i poprilično je zakuhao kašu u ionako bosanskom loncu koji je vruće.

Ni srpski političari nisu oduševljeni sa ovim potezom, većinom misle da je ovo pogrešna odluka, a ministar Vulin je bio najoštriji kada je kazao da šta ukoliko milion Srba u Republici Srpskoj negira genocid, hoće li oni svi u zatvor?

Sve u svemu, pred nama je jedan i više nego buran period i ostaje nam samo da vidimo šta će da se desi iz toga. Iz Republike Srpske sada stižu oštre reakcije, a prvi se naravno oglasio Milorad Dodik, član predsjedništa Bosne i Hercegovine koji je zaprijetio da će javno da negira genocid u Srebrenici.

Tako je u Banja Luci pokrenuta i peticija protiv ove odluke, a veliki broj građana su izašli da potpišu i tako se suprostave Incku. Jučer je tako na web stranici change. org, pokrenuta peticija “Želimo da Milorad Dodik bude uhapšen i procesuiran”. Cijelu peticiju je pokrenuo poznati bosanski jutjuber Amir Hadžić, a već padaju prve odluka da će skupiti više potpisa od one koju je pokrenuo Dodik.

 

Članak indeksiran 02.08.2021. Zadnji put osvježen 02.08.2021.

Ocijenjeno u analizi