Obeležen zločin na pijaci Markale, Dodik: Jedina istina Markala su nevine žrtve, čije ubice će biti poznate kad tad

Izvor/medij: Radio-televizija Vojvodine
Ocjena: Prenošenje lažnih vijesti
Raskrinkano u: Odgovornost za masakr na Markalama nije “pripisana” VRS-u bez dokaza

SARAJEVO - Danas je obeležena 29. godišnjica zločina u Sarajevu kada su ubijeni civili na pijaci Markale, a predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će "ubice nevinih žrtava biti poznate kad tad".

Na obeležavanju zločina bio je i visoki predstavnik Kristijan Šmit, a Dodik je prokomentarisao i njegovo prisustvo.

"Lažni visoki predstavnik na obeležavanju lažima opisanog zločina. Jedina istina Markala su nevine žrtve, čije ubice će biti poznate kad tad. Markale su zločin za koji su dva puta lažno optuženi Srbi i upotrebljene su kao povod za NATO bombardovanje Republike Srpske", naveo je Dodik na Tviteru.

On je dodao da je "to istina koju niko ne može negirati".

"Kristijan Šmit je tada podržao bombardovanje Republike Srpske, koje je sprovedeno bez odluke Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija", poručio je Dodik.

Šmit je na obeležavanju godišnjice rekao da je ''danas, 29 godina kasnije, BiH drugačije mesto okrenuto sigurnoj budućnosti u evropskoj porodici''.

''Ali ne smemo da zaboravimo one koji su ubijeni ili ranjeni dok su kupovali osnovne namirnice za svoje porodice. Oni nas podsećaju da se ovakvi zločini nikada ne smeju ponoviti. Svi mladi u BiH, bez obzira na poreklo, treba da prihvate kao svoju zadatak da se pobrinu da se ovakvi događaji više nikada ne dogode", rekao je Šmit.

RTRS navodi da se danas navršava 29 godina od masakra na sarajevskoj pijaci Markale, za šta su okrivljeni pripadnici Vojske Republike Srpske, iako je utvrđeno da ne postoje dokazi da su projektili ispaljeni sa srpskih položaja.

Na sarajevskoj pijaci Markale poginulo je 68 osoba, a ranjeno oko 200, u eksploziji jedne minobacačke granate.

Glavni štab Vojske RS, koju se sarajevski mediji odmah optužili, odbacio je odgovornost.

Kao posledica izdejstvovano je povlačenje teškog naoružanja oko Sarajeva.

Izveštaj koji je bio prosleđen Ujedinjenim nacijama nagoveštavao je mogućnost da je tragedija bila inscenirana.

Linta: Besramna je laž da su Srbi počinili zločin na sarajevskoj pijaci Markale

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je kao besramnu laž tvrdnje da su pripadnici Vojske Republike Srpske na današnji dan pre 29 godina počinili masakr na sarajevskoj pijaci Markale.

''Apsolutno nije utvrđeno da je 5. februara 1994. godine ispaljena minobacačka granata sa srpskih položaja koja je pala na pijacu. Tom prilikom ubijeno je 68 građana Sarajeva, dok ih je 142 ranjeno'', poručio je Linta u saopštenju.

Pripadnici Vojske RS su, kako je dodao, takođe lažno optuženi da su počinili i drugi masakr na pijaci Markale koji se desio godinu i po dana kasnije - avgusta 1995. godine, kada je ubijeno 37, a povređeno 90 civila.

''Nekoliko nezavisnih timova istražioca, uključujući eksperte Ujedinjenih nacija, je utvrdilo da ne postoje konkretni dokazi da su minobacački projektili u oba masakra ispaljeni sa srpskih položaja'', naveo je Linta.

Linta ističe da se u oba slučaja desio zločin nad civilima koji je počilila muslimanska strana, s ciljem da posluže kao povod da NATO masovno bombarduje Republiku Srpsku.

''Zapadna i muslimanska propaganda su zločin nad civilima na pijaci Markale koristili kao sredstvo da se Srbi dodatno prikažu kao zločinci a Muslimani kao žrtve'', rekao je Linta i dodao da veruje da će doći vreme kada će biti utvrđena prava istina ko su odgovorni za zločine na Markalama.

Članak indeksiran 09. 02. 2023 Zadnji put osvježen prije 7 mjeseci
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me