Obilježeno 25 godina od ekshumacije najveće masovne grobnice u Srpskoj

Izvor/medij: Alternativna televizija
Ocjena: Dezinformacija
Raskrinkano u: Masovna grobnica u Mrkonjić-Gradu nije najveća otkrivena u Republici Srpskoj

Sa knedlom u grlu i suzama u očima, prisjeća se početka aprila od prije dvije i po decenije Ljubinka Kraka iz Mrkonjić Grada. Tada se sa sugrađanima vratila u sravnjeni grad i tražila nastradalog supruga i brata u najvećoj masovnoj grobnici u Srpskoj.

"

U masovonoj grobnici sam pronašla supruga, bilo je to teško. jer ja sam 29. marta dobila sina 1996.godine, a masovna grobnica se otvorila danas, na današnji dan. Beba u kući, sahrana. Sve je to ostalo, znate kako ide, teško je. Sjećanje danas je bolno, nikad se ne može zaboraviti", kaže Ljubinka Kraka, Mrkonjić Grad.

U  masovnoj grobnici Mrkonjićani su pronašli tijela 181 borca i civila koji su zvjerski ubijeni u napadu hrvatske vojske, tzv. Armije BiH i HVO-a  u septembru i oktobru 1995. godine. Sa ognjišta je protjerano više od 120.000 Srba. Nalazi patologa su pokazali da su sve žrtve na zvjerski način mučene i ubijene. Mrkonjićani stravične prizore i danas teško brišu iz sjećanja, ali boli ih što za zločine kažu  još niko nije odgovarao.

"1996. godine kad smo se vratili zatekli smo spaljene domove i uništene fabrike, još bolnije je bilo otkrivanja masovne grobnice najveće u Republici Srpskoj i ekshumacija žrtava, od kojih je najstarija imala 90 godina, najmlađa samo 7. Mi i dalje čekamo pravdu, da neko dogovara za te zločine.Mi ćemo se i dalje sjećati naših poginulih boraca i civila", kaže Stevica Eremija, predsjednik Skupštine opštine Mrkonjić Grad.

"Smatram da bi trebalo nešto promijeniti u samom procesu vođenja postupka, Nešto u izmjeni sistema da bi se pokrenulo sa mrtve tačke. neki su navodno i odgovarali za ovo ali su oslobođeni.međutim,  činjenica ima dovoljno da se to pokrene ponovo. Ja zaista vjerujem da će to jednog dana dočekati da se pokrene s mjesta", kaže Zdravko Karać, predsjednik Udruženja porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Mrkonjić Grada.

Nakon što je Republika Srpska ponovo preuzela područje Mrkonjić Grada, u pravoslavnom groblju pronađena je najveća masovna grobnica iz koje su ekshumirana tijela 81 civila, od kojih deset žena, 97 pripadnika Vojske Republike Srpske i tri pripadnika MUP-a. Na području opštine Mrkonjić Grad u manjim grobnicama pronađeno je još 176 tijela. Za sve stradale služen je parastos i položeni vijenci kod spomen-obilježja masovne grobnice na pravoslavnom groblju u Mrkonjić Gradu.

Članak indeksiran 05. 05. 2021 Zadnji put osvježen prije 1 mjesec
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me