OBISTINILE SE NAJAVE: Od 17. marta EU uvodi pasoš o vakcinaciji

Izvor/medij: Izdvojeno
Ocjena: Dezinformacija
Raskrinkano u: Stupanje na snagu "Covid pasoša” nije bilo najavljeno za 17. mart, kako su to prenijeli mediji

SRAMNO: Uvjerenje za slobodno putovanje će biti izdavano samo za vakcine koje je odobrila nadležna evropska služba i to su Pfizer/BioNtech, AstraZeneca, Moderna i Johnson&Johnson, dakle ruska i kineska ne

Pasoš-potvrda o vakcinaciji protiv korona virusa radi slobodnog putovanja unutar Evropske unije (EU) treba da bude na snazi od 17. marta i važit će samo za cjepiva čiju je djelotvornost ustanovila Evropska agencija za lijekove (EMA), potvrdila je evropska komesarka za unutrašnje poslove Ylva Johansson.

Tu vijest je iz izvora EU najprije prenijela TV mreža Euronews, a kako je navedeno, pasoš-potvrda o slobodnom putovanju ne isključuje mogućnost da građani unutar EU putuju i na osnovu testova kojima dokazuju da nisu zaraženi korona virusom ili ako pristanu na karantin.

Evropski komesar za pravosuđe Didier Reynders je, prema ovim izvorima, stavio do znanja da države članice EU mogu svojim građanima odobriti vakcinaciju za razne vakcine, ali uvjerenje za slobodno putovanje će biti izdavano samo za vakcine koje je odobrila nadležna evropska služba i to su Pfizer/BioNtech, AstraZeneca, Moderna i Johnson&Johnson, dakle ruska i kineska ne.

Pasoš-potvrda će biti dostupan u digitalnom, elektronskom vidu i kao ovjereno uvjerenje na papiru.

Time da će građani unutar EU moći putovati slobodno i uz testove ili karantin se izbjegava bilo koji vid diskriminacije i sad preostaje da ubrzanim postupkom odluku o pasošu, uvjerenju o vakcinaciji potvrdi Evropski parlament.

Vučić: Skandalozno da COVID pasoši važe samo za vakcine odobrene u EU

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je da bi odluka Evropske unije da COVID pasoši važe samo za vakcine odobrene u EU bila vrlo loša, skandalozna i suprotna evropskim vrijednostima, te poručio da će se vakcinisati kineskom vakcinom.

“Ja ću da se vakcinišem kineskom vakcinom, posebno sad kad sa čuo da takva mogućnost postoji. Neću da uzimam posebne testove i neću da idem preko veze u Brisel. Znači, nema ništa od dijaloga sa Prištinom. Mene su samo ubrzali da primim kinesku, baš ću da tempiram da je primim dan poslije kada budu donosili tu odluku”, rekao je Vučić komentarišući mogućnost da EU uvede COVID pasoš koji bi važio samo za vakcinisane onim koje su odobrene u Uniji.

Vučić smatra da bi, pošto zemlje Zapadnog Balkana nisu dobile nijednu vakcinu iz EU, takva odluka značila da niko iz regiona ne bi imao pravo da putuje.

Članak indeksiran 20. 03. 2021 Zadnji put osvježen prije 3 sedmicu
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me