Oblozi protiv bolova u mišićima i zglobovima

Izvor/medij: Body
Ocjena: Pseudonauka
Raskrinkano u: Lažna vijest o ljekovitosti aluminijumske folije

Aluminijska folija: Odlična zamjena za lijekove

Prema uputama kineskih, ali i mnogih drugih alternativnih doktora, aluminijska folija se u svrhu liječenja upotrebljava vanjskom terapijom. Ovim tretmanom moguće je ublažiti mnoge tegobe, poput bolova u vratu, leđima, rukama, nogama i zglobovima. Učinkovita je i kod išijasa, reumatoidnog artritisa, gihta, bolova u peti (petnog trna). Dokazano ublažava i bolove na postoperativnim ožiljcima.

Primjena
Stavite aluminijsku foliju na bolno mjesto i učvrstite zavojem ili flasterom. Ostavite da djeluje cijeli dan ili tokom noći. U slučaju da se radi o bolovima ruke, lakta, koljena, noge ili prstiju, foliju možete sasvim omotati oko ekstremiteta i također učvrstiti zavojem, flasterom ili običnom ljepljivom trakom. Terapiju provodite u razdoblju od 10-12 dana, nakon čega je potrebno napraviti pauzu od 1 sedmicu. Ako se tegobe nastave, terapiju možete ponoviti.

 Prethodna1/5Naredna 

Aluminijska folija može biti odličan saveznik u borbi protiv infekcija. Tretmanom aluminijskom folijom kojim možete u samo nekoliko dana, bez nepotrebnog korištenja štetnih lijekova, nadjačati čak i jaku prehladu.

Primjena
Foliju omotajte oko stopala u 5-7 slojeva, a između svakog sloja folije stavite pamučnu tkaninu ili papir. Ovaj oblog ostavite da djeluje oko sat vremena, a potom ga skinite. Nakon 2 sata, stavite novi oblog koji također ostavite da djeluje sat vremena. Slijedi druga pauza od dva sata, a potom stavite i posljednji, treći oblog. Liječenje traje sedam dana.

 Prethodna2/5Naredna 

Bol uzrokovanu opekotinama od vatre, vruće vode, ulja, pare i drugim tekućinama i uljima vrlo uspješno ćete ublažiti ako na opečeno mjesto prislonite ili omotate aluminijsku foliju.

Primjena
Opečeni dio tijela izložite hladnoj vodi nekoliko minuta. Ako koža nije oštećena, područje osušite čistom, mekanom tkaninom. U slučaju da je došlo do oštećenja kože, upotrijebite sterilnu gazu i njome prvo pažljivo upijte vodu s rane. Nakon što ste ranu osušili, na zahvaćeno područje nanesite tanki sloj masti za opekotine. Tako ćete spriječiti lijepljenje gaze za ranu. Oštećeni dio kože potom prekrijte suhim komadom sterilne gaze. Odrežite komad aluminijske folije te ga položite preko bolnog dijela kože (ako opekotina nije otvorena) ili preko gaze ( kod otvorene rane) te je učvrstite trakom. Ako se radi o opekotinama na području ruku ili nogu foliju, možete i omotati oko ekstremiteta. Ostavite foliju sve dok bol ne splasne.

 Prethodna3/5Naredna 

Prema nekim istraživanjima, bol koja se javlja nakon amputacije ekstremiteta (fantomska bol) moguće je ublažiti pomoću aluminijske folije. U časopisu British Journal of Pain objavljeni su rezultati istraživanja provedenog na osobama s amputiranim dijelovima tijela. Ono je potvrdilo da je u skupini osoba čiji su udovi tokom tretmana omatani aluminijskom folijom bila prisutna daleko manja bol od skupine na kojoj nije primijenjena ova terapija. Za ovaj tretman, omotajte aluminijsku foliju oko amputiranog dijela tijela, pričvrstite trakom i uklonite kada se bol smanji ili nestane.

 Prethodna4/5Naredna 

Želite li nakon neprospavane noći izgledati svježe i odmoreno, pokušajte primijeniti savjet poznatih svjetskih vizažista. Izrežite aluminijsku foliju na trake, koje ćete potom staviti u zamrzivač na nekoliko sati. Zamrznute trake položite na ona područja koja želite osvježiti – lice, obraze, kapke. Ostavite da djeluju nekoliko trenutaka, dok ne osjetite da su se opustili. Tragovi nesanice, umora i stresa koji se obično odražavaju na koži lica trebali bi ubrzo nestati.

 Prethodna5/5

 

 

 

 

Članak indeksiran 21. 11. 2019 Zadnji put osvježen prije 2 godine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me