OBRATITE pažnju na NALEPNICE na voću! Koji su to brojevi, koliko ih ima i šta znače?

Izvor/medij: Paparazzo
Ocjena: Prenošenje lažnih vijesti
Raskrinkano u: Šta znače brojevi na naljepnicama koje se stavljaju na voće i povrće?

Svaki dan mehanički iskidamo i bacamo nalepnice sa voća, a da li ste znali da pravimo veliku grešku?

Najčešće na bananama, ali često i na drugim komadima voća, nalepnice na kori su nešto što većina ljudi ni ne pogleda, već ih instinktivno skidamo pre jela. Čak i ako ih primete, retko ko zna šta te deklaracije znače.

One nisu tamo bezveze, objašnjavaju stručnjaci. Osim eventualnog naziva proizvođača, na deklaraciji treba da se nalazi i broj koji otkriva važne podatke o načinu uzgoja tog voća. Deklaracije se prvenstveno odnose na voće koje je uvezeno iz inostranstva, a ovo je značenje tih brojeva:

fruit-g6a7fca049_1280.jpg

Nalepnica s četiri broja

Kod ovog voća koje na sebi ima deklaraciju s četiri broja koja počinje s brojem 3 ili 4, to znači da je uzgajano s veštačkim đubrivima, odnosno po poljoprivrednim pravilima koja su važila u poslednjih 50-ak godina. Takav limun je na primer označen s 4033, dok banane nose brojeve 4011.

Nalepnica s pet brojeva

Ako voće na sebi nema četiri broja, već pet – od kojih je prvi broj 9, to označava da je voće organskog porekla. Takva deklaracija garancija je uzgoja bez đubriva i pesticida. Na primer, organski uzgojene banane nose brojku 94011.

Prva brojka na deklaraciji je 8

Ovo je možda i najvažnija deklaracija i predstavlja voće koje je genetski modifikovano, a prepoznaje se po pet brojeva od kojih je prvi uvek oznaka 8. Na primer, takve banane imaju na sebi brojku 84011, piše Zadovoljna.rs.

Foto: pixabay

Članak indeksiran 08. 03. 2023 Zadnji put osvježen prije 6 mjeseci
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me